Ενέργεια

Πτώση πάνω από 5% για το πετρέλαιο - Στα 107 δολ. το Brent στα 102 δολ. το αργό

Πτώση πάνω από 5% για το πετρέλαιο - Στα 107 δολ. το Brent στα 102 δολ. το αργό

Ανησυχία για την ζήτηση

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στις ασταθείς συναλλαγές την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τις ανησυχίες για τη ζήτηση έναντι των στενών παγκόσμιων προμηθειών και καθώς τα εργοστάσια στη Σαγκάη ετοιμάζονταν να ανοίξουν ξανά μετά το κλείσιμο του COVID-19.

Περί τις 19:17 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε 5,35% στα 107,19 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχωρούσε 5,3% στα 102,38 δολάρια.

Οι τιμές δέχθηκαν πίεση με το δολάριο να διαπραγματεύεται σε νέο υψηλό δύο ετών. Ένα σταθερότερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα με τιμές σε δολάρια πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη ζήτηση.
Οι ανησυχίες για την αύξηση της ζήτησης ήταν επίσης στο επίκεντρο ενόψει της δημοσίευσης της Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής του ΔΝΤ την Τρίτη.«Οι προσδοκίες είναι για χαμηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη λόγω της διπλής έκρηξης της ουκρανικής κρίσης και της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού», ανέφερε ο αναλυτής της PVM, Stephen Brennock.

Αποθέματα

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ πιθανότατα αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος και βενζίνης μειώθηκαν, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα.

Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο, επιδεινώνοντας τις προοπτικές που είχαν ήδη αποδυναμωθεί από τους περιορισμούς του COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία και εντείνοντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση.

Ωστόσο, η ζήτηση καυσίμων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνεται καθώς τα εργοστάσια παραγωγής ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά στη Σαγκάη.

Η πτώση των τιμών την Τρίτη ακολούθησε μια άνοδο άνω του 1% τη Δευτέρα, όταν οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Μαρτίου λόγω διαταραχών στον εφοδιασμό της Λιβύης.

Το National Oil Corp (NOC) προειδοποίησε τη Δευτέρα για «ένα οδυνηρό κύμα κλεισίματος» και κήρυξε ανωτέρα βία σε κάποια παραγωγή και εξαγωγές καθώς οι δυνάμεις στα ανατολικά επέκτειναν τον αποκλεισμό του κλάδου λόγω μιας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε την Τρίτη ότι ετοιμάζεται εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης