Ενέργεια

Reuters: Τα ρίσκα της τροφοδοσίας της Ευρώπης με αμερικανικό LNG

Reuters: Τα ρίσκα της τροφοδοσίας της Ευρώπης με αμερικανικό LNG

 Το σχέδιο Μπάιντεν να βοηθήσει την Ευρώπη με LNG ενέχει κίνδυνο για τους κλιματικούς στόχους

 

Το σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επεκτείνει τις αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη για να μειώσει την εξάρτηση της από τα ρωσικά καύσιμα κινδυνεύει να υπονομεύσει τους κλιματικούς στόχους της κυβέρνησής του ενθαρρύνοντας περισσότερη παραγωγή φυσικού αερίου και αυξάνοντας τις εκπομπές, σύμφωνα με ειδικούς για το κλίμα που επικαλείται το Reuters.

Το ζήτημα αντικατοπτρίζει τη δύσκολη ισορροπία που πρέπει να επιτύχει ο Λευκός Οίκος μεταξύ των παγκόσμιων ζητημάτων ενεργειακής ασφάλειας και των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών για την έναρξη μιας ευρείας μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμ με στόχο την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Αυτό που κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο», δήλωσε ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή Τζον Κέρι σε συνέντευξή του στο Reuters. "Θα υπάρξει κάποια διαρροή ως προς αυτό; Ναι, σίγουρα", είπε, αποκαλώντας το "μειονέκτημα".

Ο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα υποσχέθηκε να αυξήσει τις αποστολές LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2030 – υπερδιπλάσιο από αυτό που απεστάλη το 2021. Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο.
Οι κινήσεις του Μπάιντεν αποτελούν σήμα για ανάπτυξη, στην αμερικανική βιομηχανία που έχει ήδη αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς υπερψυγμένου καυσίμου στον κόσμο χάρη στις προηγμένες τεχνικές γεώτρησης και τα παραγωγικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε πολιτείες όπως το Τέξας και η Πενσυλβάνια.

Ενώ το αέριο καίει καθαρότερα από το πετρέλαιο ή τον άνθρακα, παραμένει μια απειλή για το κλίμα λόγω της τάσης του να διαφεύγει από πηγάδια, αγωγούς και άλλες υποδομές ως μεθάνιο. Το μεθάνιο είναι πολλές φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου.
Η εξαγωγή LNG αποδίδει περισσότερο μεθάνιο από την κατανάλωση φυσικού αερίου στο εσωτερικό, επειδή απαιτεί μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού με περισσότερες ευκαιρίες διαρροής. Οδηγεί επίσης σε περισσότερες εκπομπές άνθρακα από την υγροποίηση, τη ναυτιλία και την επαναεριοποίηση.

"Μόλις αρχίσει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με δεξαμενόπλοια, θα έχει περισσότερες εκπομπές", δήλωσε η Debbie Gordon, ανώτερη διευθύντρια στο πρόγραμμα για το κλίμα του Rocky Mountain Institute. "Είναι η απόσταση και πολλές διαφορετικές μεταβιβάσεις."
Συμπλήρωσε ότι οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα μπορούσαν να έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο κλίμα από το ρωσικό αέριο, επειδή το δίκτυο αγωγών της Ρωσίας έχει αρκετές διαρροές.
Αλλά οι προκύπτουσες επιπλέον εκπομπές μεθανίου των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι ακόμη ενοχλητικές για τους κλιματικούς στόχους της.

Κλιματικοί τόχοι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκαν πέρυσι να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030 και έχουν συμμετάσχει στην προσπάθεια από περισσότερα από 100 άλλα έθνη. Οι ευρύτεροι κλιματικοί στόχοι του Μπάιντεν περιλαμβάνουν την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας των ΗΠΑ έως το 2050.
Οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής LNG που βρίσκονται τώρα σε λειτουργία έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν λειτουργικοί πολύ μετά από αυτές τις ημερομηνίες.
Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και να μειώσει ακόμα τις εκπομπές. "Αυτό δεν έρχεται σε σύγκρουση με τους κλιματικούς μας στόχους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Saloni Sharma.

Ο Κέρι είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν επίσης να κάνουν βήματα για τον καθαρισμό των διαρροών μεθανίου με υγιείς ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που καθοδηγούνται από τη βιομηχανία για να συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεων του LNG.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να απαιτήσει από τους φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου να ανιχνεύουν και να επισκευάζουν διαρροές μεθανίου από μεγάλα πηγάδια και κατά μήκος των αγωγών, ένας κανονισμός για το κλίμα που όπως λένε οι ειδικοί θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες πηγές διαφυγής μεθανίου, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας LNG.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ κινούνται σε υψηλά 13 ετών, εν μέρει επειδή οι προμήθειες έχουν μειωθεί υπό το βάρος της αυξημένης ζήτησης για εξαγωγές.

Έρευνα

Ενώ οι ειδικοί συμφωνούν ότι η επέκταση του LNG κινδυνεύει να αυξήσει σημαντικά τις εκπομπές, η ποσοτικοποίηση του κινδύνου είναι περίπλοκη επειδή η έρευνα είναι ελλιπής.
Πρόσφατες έρευνες στα τερματικά εξαγωγής LNG στο Τέξας και τη Λουιζιάνα δεν έδειξαν σημαντικές εκπομπές μεθανίου, σύμφωνα με τον Riley Duren, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Carbon Mapper, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ερευνά τις εκπομπές μεθανίου.
Ο Duren είπε, ωστόσο, ότι οι εγκαταστάσεις LNG είναι σημαντικοί χρήστες ενέργειας και απελευθερώνουν σημαντικό διοξείδιο του άνθρακα.

Πρόσθεσε ότι οι υπερπτήσεις του Carbon Mapper είχαν επίσης εντοπίσει τουλάχιστον μία περίπτωση μεγάλου νέφους μεθανίου να βγαίνει από ένα δεξαμενόπλοιο LNG, αποτέλεσμα του λεγόμενου βρασμού όπου το παγωμένο υγρό καύσιμο θερμαίνεται σε αέρια κατάσταση αλλά σημείωσε ότι δεν ήταν σαφές πόσο συχνά συμβαίνει αυτό λόγω της δυσκολίας παρακολούθησης των πλοίων.

Ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG των ΗΠΑ Cheniere Energy ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να μετρήσει τις δικές του επιπτώσεις στο κλίμα για να βοηθήσει την εταιρεία να βελτιώσει τις δραστηριότητές της.

«Εργαζόμαστε για να αποκτήσουμε μια πιο συγκεκριμένη κατανόηση του αποτυπώματος (αερίου του θερμοκηπίου) του LNG μας από το πηγάδι μέχρι την τελική χρήση», δήλωσε ο Eben Burnham Snyder, εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το MiQ, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που πιστοποιεί αέριο με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, ανακοίνωσε ότι ελπίζει να πιστοποιήσει ορισμένες αποστολές LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες μετά την ανάλυση των εκπομπών της αλυσίδας εφοδιασμού.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης