Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Bloomberg: Σε κοινές αγορές φυσικού αερίου θα στραφεί η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου

Bloomberg: Σε κοινές αγορές φυσικού αερίου θα στραφεί η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου
H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου έχει επιφέρει ένα ντόμινο ενεργειακών εξελίξεων

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής τους στα τέλη Μαΐου την ιδέα της από κοινού αγοράς φυσικού αερίου για να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός σχετικά με τη ρωσική προμήθεια φυσικού αερίου, επισημαίνει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που έχουν σοβαρή γνώση του θέματος.

Όπως είναι γνωστό, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου έχει επιφέρει ένα ντόμινο ενεργειακών εξελίξεων. Η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο κάλυπτε περίπου το 40% της ζήτησης του μπλοκ πριν από τον πόλεμο.

Το σχέδιο REPowerEU

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις αρχές Μαρτίου ένα σχέδιο για τη μείωση της ζήτησης της ΕΕ για ρωσικό φυσικό αέριο κατά 2/3 πριν από το τέλος του 2022 και πλήρως έως το 2030. Πρόκειται για το REPowerEU, το οποίο θα επιδιώξει τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου, την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μπορεί να μειώσει τη ζήτηση της ΕΕ για ρωσικό αέριο κατά 2/3 πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, αναφέρει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, η «Επιτροπή τρέχει για τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων». Η Ευρώπη —σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες— δεν έχει την πολυτέλεια να μένει χωρίς ρωσικό αέριο επί του παρόντος, επομένως οι ευρωπαίοι εταίροι ήταν απρόθυμοι να επιβάλουν κυρώσεις ή να επιβάλουν εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Οι εναλλακτικές δίοδοι

Παράλληλα, αρκετές είναι οι χώρες που προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις πηγές τους. Καθώς η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου διαφαίνεται σιγά σιγά στον ορίζοντα, τα κράτη μέλη προετοιμάζουν τα σχέδια και τις στρατηγικές τους για να επιβιώσουν χωρίς αυτά.

Η Ιταλία, για παράδειγμα, η οποία εξαρτάται για το 40% της ζήτησης φυσικού αερίου από τη Ρωσία, υπέγραψε συμφωνία τη Δευτέρα (11/4) με την Αλγερία για να λάβει 40% περισσότερο φυσικό αέριο από τον αφρικανικό εξαγωγέα φυσικού αερίου μέσω του υπάρχοντος αγωγού TransMed / Enrico Mattei στη Μεσόγειο.

Η στρατηγική του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν βασίζεται στη μαζική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας. Η Γαλλία στοχεύει επίσης στην αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου και στη μείωση της ενεργειακής χρήσης ως τέτοιας.

Το φινλανδικό σχέδιο είναι παρόμοιο – να εξασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές και να ενισχύσει την πράσινη μετάβαση. Η κυβέρνηση έχει ήδη αναθέσει σε υπουργική ομάδα εργασίας την προετοιμασία. Τα συγκεκριμένα μέτρα περιλαμβάνουν την προώθηση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και την εντατικοποίηση της εφαρμογής νέων συστημάτων θέρμανσης.

Τέλος, η Ευρώπη επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και βρίσκεται σε συνομιλίες με εξαγωγείς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ, για περισσότερη προμήθεια LNG, εάν είναι δυνατόν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης