Ενέργεια

Η Λιβύη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 30% με επένδυση 1 δισ. δολαρίων

Η Λιβύη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 30% με επένδυση 1 δισ. δολαρίων

Πέρυσι, η Λιβύη εξήγαγε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ιταλία μέσω του αγωγού Greenstream.

Η Λιβύη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου της κατά 30% με επένδυση έως και 1 δισ. δολαρίων, δήλωσε ο πρέσβης της Ιταλίας στη Λιβύη, Τζουζέπε Μπουτσίνο, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Πανεπιστήμιο LUISS στη Ρώμη αυτή την εβδομάδα.

Εάν η Λιβύη καταφέρει να ξεπεράσει τις πολιτικές διαφωνίες, θα έχει περισσότερη σταθερότητα που θα ευνοούσε την οικονομική ανάπτυξη, είπε ο πρέσβης, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova News.

Όσον αφορά τον στόχο της Λιβύης να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της —επί του παρόντος στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd)— είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ότι το βορειοαφρικανικό μέλος του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να φτάσει τα 2 εκατομμύρια bpd σε ενάμιση ή δύο χρόνια, εάν υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες και επαρκείς επενδύσεις, είπε ο Μπουτσίνο.
Η Λιβύη είναι μια από τις χώρες στις οποίες η Ιταλία αναζητά περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου, μαζί με την Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Roberto Cingolani νωρίτερα αυτό το μήνα.

Πέρυσι, η Λιβύη εξήγαγε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ιταλία μέσω του αγωγού Greenstream.

Απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Τον Μάρτιο, ο Cingolani δήλωσε ότι η Ιταλία, η οποία εξαρτάται για το 40% της ζήτησης φυσικού αερίου από τη Ρωσία, θα χρειαστεί τουλάχιστον τρία χρόνια για να αντικαταστήσει την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Ιταλία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επιταχύνει τα σχέδια για μείωση της εξάρτησής τους από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Η υψηλή εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο δεν της επιτρέπει, προς το παρόν, να επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ή να θέσει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ιταλία υπέγραψε συμφωνία τη Δευτέρα με την Αλγερία για να λάβει 40% περισσότερο φυσικό αέριο από τον αφρικανό εξαγωγέα φυσικού αερίου μέσω του υπάρχοντος αγωγού στη Μεσόγειο. Η ιταλική Eni θα αυξήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που εισάγονται μέσω του αγωγού TransMed στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου που ισχύει με τη Sonatrach από το επόμενο φθινόπωρο.
Θα ακολουθήσουν και άλλες συμφωνίες, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας ότι η συμφωνία με την Αλγερία είναι ένα βήμα προς τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Η Ελλάδα, σχεδιάζει να εντείνει τις προσπάθειες για εξερεύνηση φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της κατά 40% από το ρωσικό αέριο, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης