Γιαρέντης: Από Σεπτέμβριο η εκκίνηση του συστήματος εμπορίας Πράσινων Πιστοποιητικών

Γιαρέντης: Από Σεπτέμβριο η εκκίνηση του συστήματος εμπορίας Πράσινων Πιστοποιητικών
Τι είναι οι εγγυήσεις προέλευσης

Σε τέσσερις μήνες θα είναι έτοιμο το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου στη συνέχεια να εκκινήσει το  σύστημα εμπορίας πράσινων πιστοποιητικών, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης) κ. Γιάννης Γιαρέντης, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διαχειριστή, ο ΔΑΠΕΕΠ βρίσκεται στην  τελική φάση της επεξεργασίας του σχετικού νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου, έτσι ώστε  σύντομα να έχει διαμορφωθεί το καθεστώς και η αγορά των εγγυήσεων προέλευσης. «Έχουμε αναθέσει στην εταιρεία που θα φτιάξει την πλατφόρμα των δημοπρασιών για τις εγγυήσεις προέλευσης, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό. Διότι οι εγγυήσεις προέλευσης δεν είναι απλά μια άυλη μετοχή, η οποία δίδει ένα “marketing tool” στις εταιρείες που χρησιμοποιούν ΑΠΕ. Οι εγγυήσεις έχουν αξία και πρέπει να αποκτήσουν και τιμή.  Και γι΄ αυτό θα γίνει το σύστημα δημοπράτησης εγγυήσεων προέλευσης με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία. Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες. Είναι άλλωστε ένα από τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από το RRF (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) για την εκταμίευση του ποσού των 200 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαρέντης.  

Νέα πηγή εσόδων για τον ΕΛΑΠΕ

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εγγυήσεις προέλευσης δημιουργούν μια νέα πηγή  εσόδων για τον ΕΛΑΠΕ. Η δημιουργία του συστήματος εμπορίας  Εγγυήσεων Προέλευσης συνοδεύει την αναδιάρθρωση της υφιστάμενης δομής του ΕΛΑΠΕ, έτσι ώστε να καταστεί επιλέξιμη η επιδότηση  από το RRF για  τα νέα έργα που τίθενται σε λειτουργία.

Έτσι, σύντομα η χώρα θα αποκτήσει μια  ολοκληρωμένη αγορά. Ο ΔΑΠΕΕΠ θα υλοποιεί τους διαγωνισμούς ώστε οι προμηθευτές ρεύματος να αποκτούν Εγγυήσεις Προέλευσης προκειμένου να προσφέρουν εγγυημένα «πράσινα» πακέτα ρεύματος (θα πιστοποιούνται από τον Διαχειριστή) στους πελάτες τους.  Ειδικότερα, ο  ΔΑΠΕΕΠ θα εκδίδει   Εγγυήσεις Προέλευσης, τις οποίες θα δημοπρατεί στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. 

 «Είναι σημαντικό το θέμα των εγγυήσεων προέλευσης. Η εγγύηση προέλευσης είναι το διαβατήριο για την κοινωνική αποδοχή. Είναι αυτό που θα χρησιμοποιήσουν οι προμηθευτές έτσι ώστε να περάσουν στην κοινωνία το γεγονός ότι χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια και σε τι ποσοστό. Οι εγγυήσεις δεν πάνε μόνες αλλά μαζί με τη δημοσίευση του ενεργειακού μείγματος που γίνεται κάθε χρόνο από τον ΔΑΠΕΕΠ», επεσήμανε ο πρόεδρος του Διαχειριστή.

Το ενεργειακό μείγμα

Σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης (τιμές σε MWh) του ΔΑΠΕΕΠ για τον  Μάρτιο  εκδόθηκαν:

Αιολικά: 3.235.241

Φωτοβολταϊκά: 371.640

Βιοαέριο/Βιομάζα: 1.176

Υδροηλεκτρικά: 157.662

Συμπαραγωγή: 2.570

Είναι αξιοσημείωτο ότι και το Χρηματιστήριο Ενέργειας προετοιμάζει  μια νέας «πράσινης» αγοράς, με την δημιουργία μιας πλατφόρμας εμπορίας για  PPAs και εγγυήσεις προέλευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης