Ενέργεια

Ντράγκι: Συνομιλίες με Σάντσες για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου - Τι είπε για τον EastMed

Ντράγκι: Συνομιλίες με Σάντσες για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου - Τι είπε για τον EastMed

Η Επιτροπή της ΕΕ μελετά τη σκοπιμότητα του αγωγού EastMed δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι συζήτησε την ιδέα κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου με τον Ισπανό ομόλογό του στο πλαίσιο των σχεδίων για τον απογαλακτισμό της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

«Υπάρχει η ιδέα του αγωγού φυσικού αερίου Ιταλίας-Ισπανίας, την οποία συζητήσαμε με τον (πρωθυπουργό Πέδρο) Σάντσες στη Ρώμη και επίσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε ο Ντράγκι την Πέμπτη.

Η Ισπανία έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα επαναεριοποίησης στην Ευρώπη, αλλά η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω των Πυρηναίων ήταν πρόβλημα λόγω των σημείων συμφόρησης.

Η Ευρώπη, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις και να διαφοροποιήσει το μείγμα εφοδιασμού της μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

"Κλειδί" η Μεσόγειος

«Οι χώρες της νότιας Μεσογείου της Ευρώπης συνειδητοποιούν τώρα ότι μπορούν να είναι πολύ σημαντικοί κόμβοι για το φυσικό αέριο σήμερα αλλά και, και κυρίως, για το υδρογόνο αύριο», δήλωσε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου.

Την Πέμπτη, η ισπανική εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου Enagas ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις επιλογές με τη Μαδρίτη και τους φορείς εκμετάλλευσης σε γειτονικές χώρες για να ενισχύσει τις διασυνδέσεις της Ισπανίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου και υδρογόνου.

Ο Ντράγκι επεσήμανε ότι ενώ η αντικατάσταση του 30-40% των ρωσικών προμηθειών θα μπορούσε να γίνει άμεσα, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να αντικατασταθούν οι υπόλοιπες.

Η Ιταλία, η οποία έχει συνδέσεις αγωγών με την Αλγερία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, επιθυμεί να αυξήσει τις εισαγωγές LNG για να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

«Υπάρχει μια άλλη υπόθεση, ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed... Η Επιτροπή της ΕΕ μελετά τη σκοπιμότητα του αγωγού», δήλωσε ο Ντράγκι.

Ο ελεγχόμενος από το κράτος ενεργειακός όμιλος Eni έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι τα έργα φυσικού αερίου σε χώρες της ανατολικής Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος, η Κύπρος και το Ισραήλ, θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για να βοηθήσουν την Ευρώπη να διαφοροποιηθεί.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης