Ενέργεια

Κρεμλίνο: Όχι άμεση πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο

Κρεμλίνο: Όχι άμεση πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο
«Αυτή η διαδικασία είναι πιο μακροχρόνια τεχνολογικά» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου
Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους πως η διαδικασία μετάβασης σε πληρωμές σε ρούβλια για τις παραδόσεις ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου, θα πάρει χρόνο και δε θα ξεκινήσει αμέσως αυτή την εβδομάδα παρά την εκπνοή της προθεσμίας στις 31 Μαρτίου. «Αυτή η διαδικασία είναι πιο μακροχρόνια τεχνολογικά» είπε.

Μάλιστα υποσχέθηκε μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Γενικός αναβρασμός για την προθεσμία

Τέλος, σημειώνεται ότι αύριο εκπνέει το τελεσίγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 31 Μαρτίου για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια. Εντός των συνόρων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων. Σκοπός της σύσκεψης είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης