Ενέργεια

«Σώσον τέρμιναλ το λαό σου» - Τα σχέδια Γαλλίας, Κροατίας για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο

«Σώσον τέρμιναλ το λαό σου» - Τα σχέδια Γαλλίας, Κροατίας για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο
Τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να βρουν τρόπους να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο και να διευκολύνουν την κρίση στην αγορά ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την ενεργειακή εταιρεία TotalEnergies για την κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο βόρειο λιμάνι της Χάβρης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Les Echos».

Είναι γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να βρουν τρόπους να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο και να διευκολύνουν την κρίση στην αγορά ενέργειας που έχει επιδεινωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι ΕΕ και ΗΠΑ συμφώνησαν την περασμένη βδομάδα για την προμήθεια 15 δις. κυβικά μέτρα LNG φέτος, προκειμένου να «απογαλακτιστούν» από το ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας του Σαββάτου (26/3) ανέφερε ότι ο προτεινόμενος τερματικός σταθμός LNG θα εξυπηρετεί δίκτυα που διαχειρίζεται η γαλλική εταιρεία φυσικού αερίου Engie, αυξάνοντας την ικανότητα εισαγωγής της χώρας. Από την πλευρά τους βέβαια, η TotalEnergies, η γαλλική κυβέρνηση και η Engie δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό αυτής της είδησης.

Στην ίδια «σελίδα» και η Κροατία

Παράλληλα, η Κροατία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τη χωρητικότητα του τερματικού της LNG στο νησί Krk από τα σημερινά 2,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε 2,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, Andrej Plenković.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτή την αύξηση με την τρέχουσα υποδομή» δήλωσε ο Plenković, ο οποίος επανέλαβε τη στρατηγική σημασία του τερματικού σταθμού Krk LNG για τη διαφοροποίηση των οδών παροχής φυσικού αερίου, ιδιαίτερα στην τρέχουσα κρίση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης