Ενέργεια

Για ελλείψεις ντίζελ και φυσικού αερίου προειδοποιούν Vitol, Gunvor, Mercuria και Trafigura

Για ελλείψεις ντίζελ και φυσικού αερίου προειδοποιούν Vitol, Gunvor, Mercuria και Trafigura

 Η αγορά φυσικού αερίου έχει γίνει δυσλειτουργική λόγω των μη διαχειρίσιμων margin calls δηλώνουν οι CEO των τεσσάρων μεγάλων traders ενέργειας

 

Οι αγορές ενέργειας και commodity βρίσκονται σε σοκ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσαν την Τρίτη οι κορυφαίες εμπορικές εταιρείες του κόσμου, προειδοποιώντας για ελλείψεις φυσικού αερίου και ντίζελ στην Ευρώπη και οικονομική ύφεση εάν οι ρωσικές ροές μειωθούν περαιτέρω.

Οι τιμές στις αγορές φυσικού αερίου, πετρελαίου, μετάλλων και γεωργικών προϊόντων έχουν εκτοξευθεί από την εισβολή και έχουν γίνει τόσο ασταθείς που οι εταιρείες αναγκάστηκαν να μειώσουν τους όγκους συναλλαγών λόγω της τεταμένης ρευστότητας.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι τεσσάρων από τους μεγαλύτερους traders ενέργειας - Vitol, Gunvor, Mercuria και Trafigura - δήλωσαν ότι η αγορά φυσικού αερίου έχει γίνει δυσλειτουργική λόγω των μη διαχειρίσιμων margin calls.
«Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μιας οικονομικής ύφεσης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol, Russell Hardy, στο FT Commodities Global Summit.

Οι αγορές ενέργειας είχαν μικρή πλεονάζουσα χωρητικότητα ακόμη και πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Τώρα θα δυσκολευτούν να απορροφήσουν την πιθανή απώλεια περίπου 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) πετρελαίου από τη Ρωσία, η οποία ανταγωνίζεται τη Σαουδική Αραβία ως η μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο. "Από οικονομική σκοπιά, η Ρωσία θα είναι χαμένη.

Η Ευρώπη δεν θα τα πάει ιδιαίτερα καλά με την προσφυγική κρίση...(και) τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Mercuria Marco Dunand, προσθέτοντας ότι αναμένει οι χώρες του Κόλπου της Μέσης Ανατολής να επωφεληθούν περισσότερο από τις τιμές και ως πολιτικοί μεσίτες μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Αν και δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο παγκοσμίως, οι εταιρείες σε μεγάλο βαθμό μποϊκοτάρουν τα ρωσικά εμπορεύματα. «Πολλοί άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη επιθυμούν να μποϊκοτάρουν το ρωσικό πετρέλαιο», δήλωσε ο Hardy, προσθέτοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσο πετρέλαιο θα χαθεί.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Trafigura, Jeremy Weir, προσδιόρισε το χαμένο ρωσικό αργό και προϊόντα μέχρι στιγμής μεταξύ 2 και 2,5 εκατομμυρίων bpd.

Οι Vitol, Mercuria και Gunvor, από την άλλη πλευρά, δήλωσαν ότι η πτώση δεν είναι άμεσα υπολογίσιμη, αλλά δεν βλέπουν το έλλειμμα να υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια bpd.
Οι τρεις επιχειρήσεις έχουν σταματήσει τις αγορές spot ρωσικού πετρελαίου, αλλά βλέπουν τα υπάρχοντα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Σε κίνδυνο Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Αφρική

Το κύριο μέλημα για την Ευρώπη είναι το ντίζελ. Η Ευρώπη εισάγει τις μισές ανάγκες της από τη Ρωσία και μπορεί να αντιμετωπίσει ελλείψεις, ανέφεραν οι εταιρείες, με την Trafigura να προσθέτει ότι η Λατινική Αμερική και η Αφρική θα μπορούσαν επίσης να πληγούν σκληρά.

Το Ιράν θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές κατά 1 εκατομμύριο bpd υπό την προϋπόθεση ότι θα υπογραφεί μια διεθνής πυρηνική συμφωνία, αλλά ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του είναι απίθανο να αυξήσουν την παραγωγή γρηγορότερα, είπε ο Hardy. «Έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά μέχρι τώρα ότι θα συνεχίσουν με τη συμφωνία τους με τον ΟΠΕΚ+», σημείωσε.  "Περιμένουμε αύξηση 1-2 εκατ. bpd; Ναι, αλλά όχι για τους επόμενους δύο μήνες", συμπλήρωσε.

Η αντιστάθμιση στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης, ιδιαίτερα για το φυσικό αέριο, έχει καταστεί δύσκολο να διαχειριστεί καθώς οι τεταμένες πιστωτικές γραμμές αναγκάζουν τους συμμετέχοντες στην αγορά να μειώσουν τις θέσεις τους, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια.

Οι εμπορικές εταιρείες δήλωσαν ότι η αγορά αναζητά ρυθμιστικές αρχές, κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις για εφεδρική ρευστότητα έκτακτης ανάγκης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Gunvor είπε ότι τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου χονδρικής TTF, τα οποία χρησιμοποιούνται ως ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιστάθμιση της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

"Το πρόβλημα είναι η δυσλειτουργική τιμή TTF λόγω των περιθωρίων. Η εμπορευσιμότητα του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει κατάλληλο σημείο αναφοράς για την απορρόφηση αυτού του είδους", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gunvor, Torbjorn Tornqvist.
"Είμαστε στη μέση μιας καταιγίδας τώρα." Οι περιορισμοί ρευστότητας λόγω των ακραίων margin calls ανάγκασαν τους επενδυτές να επικεντρωθούν στις βασικές δραστηριότητες, είπε ο Tornqvist, συμπεριλαμβανομένης της δικής του εταιρείας.

Το initial margin είναι εξασφάλιση ή μετρητά, που καταχωρείται από τα εκκαθαριστικά μέλη στο γραφείο συμψηφισμού για την κάλυψη πιθανών ζημιών σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων του μέλους. Οι κλήσεις περιθωρίου προκύπτουν όταν το χάσμα μεταξύ της τρέχουσας τιμής spot και της μελλοντικής πώλησης γίνεται πολύ μεγάλο, αναγκάζοντας τους επενδυτές να αυξήσουν την κατάθεση που διατηρούν σε χρηματιστήρια σε κάθε συναλλαγή. "Η αγορά spot έχει στερέψει... Κάθε trader επικεντρώνεται στις βασικές δραστηριότητες. Κάνουμε λιγότερο όγκο από ό,τι συνήθως, αλλά μπορούμε να αυξήσουμε ξανά γρήγορα", πρόσθεσε ο Tornqvist.

BofA: Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα στο Cushing

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στο κέντρο του Cushing στην Οκλαχόμα έχουν πέσει στο χαμηλότερο εποχικό επίπεδο από την έναρξη της επανάστασης του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, απειλώντας με νέα αστάθεια τιμών αυτή την εβδομάδα.

Αυτή είναι η ουσία ενός σημειώματος που γράφτηκε από αναλυτές της Bank of America, όπως αναφέρθηκε από το ZeroHedge, καθώς οι τιμές είναι για άλλη μια φορά σε άνοδο αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά την επιβολή κυρώσεων που στοχεύουν την ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το σημείωμα, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στο Cushing έχουν μειωθεί περίπου 13 εκατομμύρια βαρέλια από την αρχή του έτους, για να διαμορφωθούν στα 24 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η μεγάλης κλίμακας παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στη χώρα. Σύμφωνα με την API τα αποθέματα πετρελαίου μειώθησαν  στις ΗΠΑ κατά 4,3 εκατ βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτό το επίπεδο, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, ήταν πιθανότατα κοντά στα ελάχιστα λειτουργικά επίπεδα, κάτι που δεν είναι καλό νέο για τις τιμές. Και δεν είναι μόνο αυτό, σύμφωνα με το σημείωμα.

Με βάση τις τρέχουσες τάσεις των τιμών του πετρελαίου, είναι πιθανό ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων Cushing να χρησιμοποιείται για ανάμειξη σε διυλιστήρια και ένα άλλο μέρος να χρησιμοποιείται ως backstop για τις ροές πετρελαίου αγωγών. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα βαρέλια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φυσική παράδοση στο πλαίσιο των συμβάσεων West Texas Intermediate—και αυτό σημαίνει ότι η προσφορά μπορεί να είναι ακόμη πιο περιορισμένη από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης