Ενέργεια

EDF: Προειδοποίηση για τα κέρδη, λόγω χαμηλών τιμών και πυρηνικής παραγωγής

EDF: Προειδοποίηση για τα κέρδη, λόγω χαμηλών τιμών και πυρηνικής παραγωγής

Η κυβέρνηση, η οποία κατέχει πάνω από το 80% της EDF, νωρίτερα φέτος αύξησε την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που η EDF αναγκάστηκε να πουλήσει σε ανταγωνιστές σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς

 

Η γαλλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDF προειδοποίησε ξανά τη Δευτέρα για τις προοπτικές κερδών της για το 2022, λέγοντας ότι θα μπορούσε να χάσει τους οικονομικούς της στόχους επειδή πρέπει να πουλάει ενέργεια σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς και λόγω της χαμηλότερης πυρηνικής παραγωγής.

Η κρατικά ελεγχόμενη EDF, της οποίας οι μετοχές υποχώρησαν έως και 3%, βλέπει τώρα τον αντίκτυπο από τη μείωση των τιμών της ενέργειας στη Γαλλία στα κέρδη της πριν από τόκους, φόρους και αποσβέσεις το 2022 (EBITDA) σε περίπου 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ (11,2 δισεκατομμύρια δολάρια), σε σύγκριση με περισσότερα από 8 δισ. σε προηγούμενη εκτίμηση.

Η κυβέρνηση, η οποία κατέχει πάνω από το 80% της EDF, νωρίτερα φέτος αύξησε την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που η EDF αναγκάστηκε να πουλήσει σε ανταγωνιστές σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς, με το ενεργειακό κόστος να αποτελεί βασικό ζήτημα για τους ψηφοφόρους πριν από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Η EDF παρουσίασετη Δευτέρα ένα κυβερνητικό διάταγμα, με ημερομηνία 11 Μαρτίου, που επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία κοινής ωφέλειας θα πρέπει τώρα να πουλήσει 120 τεραβατώρες (TWh) σε ανταγωνιστές, προσθέτοντας 20 TWh στο προηγούμενο σύνολο.

Η EDF επανεκτίμησε επίσης τον αντίκτυπο της χαμηλότερης πυρηνικής παραγωγής, λέγοντας ότι οι επιπτώσεις στα EBITDA θα είναι τώρα περίπου στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ με βάση τις προθεσμιακές τιμές του 2022 στις 11 Μαρτίου.

Στόχοι και κίνδυνοι

Η EDF διατήρησε τον στόχο της για το 2023 για την αναλογία μεταξύ καθαρού χρέους και EBITDA σαλλά είπε ότι αυτό θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ιδιαίτερα λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.
Ανέφερε ότι «η ικανότητα του ομίλου να επιτύχει αυτούς τους στόχους» θα επηρεαστεί από το εύρος των κινδύνων και τις εργασίες για την αντιμετώπιση της διάβρωσης στον γαλλικό πυρηνικό στόλο της.
«Επιπλέον, στην παρούσα κατάσταση, οι επιπτώσεις της ουκρανικής σύγκρουσης και οι σχετικές γεωπολιτικές εντάσεις σε κάθε είδους κινδύνους είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν», πρόσθεσε η EDF.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα εισφέρει περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ στην EDF για να απαλύνει τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες εκτός σύνδεσης και οι κρατικοί περιορισμοί των τιμών στις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ζήτημα των δικαιωμάτων είχε στόχο να βοηθήσει την EDF να καλύψει τα κενά στον ισολογισμό της φέτος και του επόμενου έτους και να διατηρήσει την αξιολόγηση του χρέους της, δήλωσαν στελέχη.
"Πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν περισσότερα: πιθανότατα θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, ειδικά όταν εξετάζουμε την πυρηνική αναγέννηση που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση", πρόσθεσαν οι αναλυτές της JP Morgan.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης