Ενέργεια

ΗΠΑ: Στο τραπέζι πρόταση για επιδότηση του fracking και ελάχιστη τιμή αντλίας

ΗΠΑ: Στο τραπέζι πρόταση για επιδότηση του fracking και ελάχιστη τιμή αντλίας

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί περισσότερο από 60% από την αρχή του έτους

  

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να παρέμβει για να επιδοτήσει τις επιχειρήσεις fracking, σύμφωνα με τον Μάικλ Χάρις της Cribstone Strategic Macro, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σκαρφαλώνουν στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008 λόγω των φόβων για διακοπή του εφοδιασμού της Ρωσίας.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις συνέχισαν τη Δευτέρα να επιτίθενται σε ορισμένες ουκρανικές πόλεις, καθώς η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία μπήκε στη δωδέκατη μέρα της.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί περισσότερο από 60% από την αρχή του έτους λόγω της κρίσης και η προοπτική των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων να επιβάλουν απαγόρευση στο ρωσικό αργό έδωσε περαιτέρω υποστήριξη στα συμβόλαια αργού.

Λύση για την άνοδο των τιμών

«Χρειαζόμαστε μια κυβερνητική πολιτική απάντηση που θα το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Και εδώ είναι που αισθάνομαι πραγματικά, πολύ έντονα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κινηθούν και να πουν ότι θα κάνουμε κάτι που φαίνεται πολύ, πολύ εξωφρενικό και θα επιδοτήσουμε το fracking », είπε ο Χάρις στο CNBC.

«Ο λόγος που νομίζω ότι φαίνεται εξωφρενικό είναι στο πλαίσιο του τι συμβαίνει με το κλίμα, αλλά σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, θα ήταν απολύτως λογικό. Αν ήταν πριν από 20 χρόνια, αυτό μπορεί να ήταν πολύ, πολύ φυσικό», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του έρχονται μόλις μία εβδομάδα αφότου οι κορυφαίοι κλιματικοί επιστήμονες του κόσμου παρέδωσαν μια έκθεση ορόσημο σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Σε ένα δυσοίωνο συμπέρασμα, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποίησε στις 28 Φεβρουαρίου ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στη συντονισμένη παγκόσμια δράση για την προσαρμογή και τον μετριασμό του κλίματος «θα χάσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο και βιώσιμο μέλλον για όλους. ”

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες περιέγραψε τα ευρήματα ως «άτλαντα ανθρώπινου πόνου», και πρόσθεσε ότι η έκθεση για άλλη μια φορά καθιστά σαφές ότι «τα ορυκτά καύσιμα πνίγουν την ανθρωπότητα».

Η IPCC επιβεβαίωσε την επείγουσα ανάγκη για ταχεία κατάργηση των ορυκτών καυσίμων προκειμένου η ανθρωπότητα να αποφύγει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σίγουρα, η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι ο κύριος οδηγός της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε σε μια εποχή που υπάρχουν φόβοι ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή των πολιτικών από την ανάληψη ταχείας και εκτεταμένης δράσης για το κλίμα.

Κατώτατη τιμή για το αμερικανικό fracking;

Σε μια κρίση, συνήθως υπάρχει είτε μια «εύκολη λύση» ή κάποιο είδος πολιτικής απάντησης για την επίλυση του προβλήματος αλλά τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει μια απλή λύση είπε ο Χάρις.

«Τώρα, συνήθως οι αγορές αναζητούν τις κεντρικές τράπεζες για να έχουν απάντηση και οι κεντρικές τράπεζες, δυστυχώς, δεν έχουν απάντηση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για αυτούς και αν μη τι άλλο, οι ενέργειές τους θα συμβάλουν στο πρόβλημα λόγω των πληθωριστικών επιπτώσεων του πετρελαίου», επεσήμανε.

Ως αποτέλεσμα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «σκεφτούν έξω από το πλαίσιο» και να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής μιας ελάχιστης τιμής αντλίας, η οποία θα μπορούσε να οριστεί στα 75 ή 80 δολάρια το βαρέλι.

«Αυτό θα χρηματοδοτήσει, ουσιαστικά, το fracking. Θα δημιουργήσουμε ένα κατώτατο όριο για τα αμερικανικά frackers, ώστε να γνωρίζουν ότι μπορούν να επενδύσουν με σιγουριά τώρα, επειδή κανείς δεν μπορεί να επενδύσει με σιγουριά σε αυτή την εξαιρετικά ασταθή αγορά», είπε ο Χάρις

«Το πετρέλαιο θα ήταν πρόβλημα για μια δεκαετία εάν δεν το διόρθωναν αποτελεσματικά. Επομένως, αισθάνομαι πολύ, πολύ έντονα ότι χρειαζόμαστε κάποια συντονισμένη πολιτική δράση για τη βελτίωση της προσφοράς. Και ναι, μπορούμε να ρωτήσουμε τους Σαουδάραβες, αλλά αν βάλετε μια κατώτατη τιμή στο fracking … θα μετατραπεί σε περισσότερο βοηθητικό πρόγραμμα», συνέχισε.

«Και θα ξέρουν ότι θα έχουν εγγυημένη απόδοση στην επένδυση fracking, η οποία είναι σχετικά βραχυπρόθεσμη για αρχή, επομένως δεν πρόκειται να προκαλέσει τεράστια κλιματικά προβλήματα», είπε ο Χάρις.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για συνεχιζόμενη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.

Η έκθεση της IPCC ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο προκαλεί επικίνδυνη και εκτεταμένη διαταραχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης