Ενέργεια

Η Ρωσία συνδέει τις κυρώσεις με τις πυρηνικές συνομιλίες στο Ιράν

Η Ρωσία συνδέει τις κυρώσεις με τις πυρηνικές συνομιλίες στο Ιράν

Τι εγγυήσεις ζητά η Ρωσία – Τι λέει το Ιράν

 

Το Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι αποφάσεις του δεν θα υπαγορευτούν από ξένα συμφέροντα, ενώ η Ρωσία εμμένει να συνδέει την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις δυτικές κυρώσεις για την Ουκρανία, λέγοντας ότι η συμφωνία δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις μεταξύ των συμμετεχόντων .

Μετά από 11 μήνες εντατικών συνομιλιών μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων στη Βιέννη για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας, όλα τα μέρη που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις είχαν δηλώσει ότι η συμφωνία ήταν κοντά.

Ωστόσο, το Σάββατο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα ήθελε μια εγγύηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η εμπορική, επενδυτική και στρατιωτικοτεχνική συνεργασία της με το Ιράν δεν θα παρεμποδιστεί από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα επιτρέψει σε «κανένα ξένο στοιχείο να υπονομεύσει τα εθνικά της συμφέροντα», ανέφεραν τη Δευτέρα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι αναμένει μια εξήγηση από τη Ρωσία.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Λαβρόφ είπε στον Αμιραμπντολαχιάν σε τηλεφωνική συνομιλία ότι η ανανεωμένη πυρηνική συμφωνία δεν πρέπει να επιτρέπει καμία διάκριση μεταξύ των συμμετεχόντων.

«Τονίστηκε ότι η αναβίωση του JCPOA πρέπει να προβλέπει σε όλους τους συμμετέχοντες ίσα δικαιώματα σε σχέση με την απρόσκοπτη ανάπτυξη της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, χωρίς καμία διάκριση», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο για το Συμφωνία του 2015.

Η Γαλλία προειδοποίησε τη Δευτέρα τη Ρωσία να μην καταφεύγει σε εκβιασμό για τις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας.

Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 τη Δευτέρα, εν μέσω φόβων για την προσφορά της αγοράς, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εξέταζαν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και οι προοπτικές για ταχεία επιστροφή του ιρανικού αργού στις παγκόσμιες αγορές υποχώρησαν.

Ελάφρυνση κυρώσεων

Η συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων, εγκαταλείφθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος προς την αποκατάστασή της, διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters ότι πολλά βασικά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν ακόμη στις συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένου του βαθμού στον οποίο οι κυρώσεις στο Ιράν θα ανατραπούν.

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχει κοινό συμφέρον να αποφευχθεί η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν αυτό που απαιτεί η Ρωσία αφορά μόνο τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία με το Ιράν. Αυτό θα ήταν διαχειρίσιμο, αλλά οτιδήποτε πέρα ​​από αυτό θα ήταν προβληματικό, υποστηρίζουν.

Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας προέτρεψε τη Ρωσία να αξιολογήσει τι διακυβεύεται στη Βιέννη, «δηλαδή την επιστροφή του Ιράν στην τήρηση των υποχρεώσεών του βάσει του JCPOA», αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015 με την επίσημη ονομασία της, Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης.

Διότι διαφορετικά, στην πραγματικότητα, είναι απλώς εκβιασμός και όχι διπλωματία», είπε στους δημοσιογράφους.

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές αποχώρησαν προσωρινά από τις συνομιλίες καθώς πιστεύουν ότι έχουν προχωρήσει όσο πιο μακριά μπορούν και τώρα εναπόκειται στους δύο βασικούς πρωταγωνιστές να συμφωνήσουν, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες.

Ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχανί, κάλεσε την Ουάσιγκτον τη Δευτέρα να λάβει πολιτικές αποφάσεις.

"Προτεραιότητα των Ιρανών διαπραγματευτών είναι να επιλύσουν τα εναπομείναντα ζητήματα που θεωρούνται .. κόκκινη γραμμή. Η ταχεία πρόσβαση σε μια ισχυρή συμφωνία απαιτεί νέες πρωτοβουλίες από όλα τα μέρη", έγραψε ο Σαμχανί στο Twitter.

Οι ανησυχίες της Ρωσίας για τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στις συναλλαγές της με το Ιράν ακολουθούν την ώθηση ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων για βαθύτερους δεσμούς από τότε που ο σκληροπυρηνικός Ebrahim Raisi έγινε πρόεδρος πέρυσι.

Η ανώτατη αρχή του Ιράν, ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ζήτησε στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία λόγω της βαθιάς δυσπιστίας του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης