Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Νέο χαράτσι 15% στο ηλεκτρικό ρεύμα στην Κύπρο από το 2020 φέρνει η Κομισιόν

Νέο χαράτσι 15% στο ηλεκτρικό ρεύμα στην Κύπρο από το 2020 φέρνει η Κομισιόν
Η Μάλτα που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, εισηγείται διπλασιασμό του ποσοστού ετήσιας τροφοδότησης δικαιωμάτων στο απόθεμα σταθεροποίησης της αγοράς (MSR), προκειμένου να αφαιρεθεί απόθεμα δημοπρατούμενων δικαιωμάτων από την αγορά.
Με νέο χαράτσι στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 15% είναι αντιμέτωποι οι πελάτες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για την περίοδο μετά το 2020, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χαράτσι αυτό θα έρθει μετά τη συμφωνία των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση της οδηγίας για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου (ETS), κατά το πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.
Μέσα από τη συμφωνία, η αποτελεσματική ενίσχυση του συστήματος εμπορίας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου θα προκύψει από τον διπλασιασμό του Αποθεματικού Σταθερότητας της Αγοράς (ΜSR) και την ακύρωση αριθμού δικαιωμάτων που τα κράτη δημοπρατούν.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η κίνηση αυτή της Μαλτέζικης Προεδρίας ευνοεί τα μεγάλα κράτη της ΕΕ, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Κυπριακή οικονομία, εφόσον υλοποιηθεί.
Η Μάλτα που ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, εισηγείται διπλασιασμό του ποσοστού ετήσιας τροφοδότησης δικαιωμάτων στο απόθεμα σταθεροποίησης της αγοράς (MSR), προκειμένου να αφαιρεθεί απόθεμα δημοπρατούμενων δικαιωμάτων από την αγορά.
Προνοεί επίσης για πιθανή ακύρωση δικαιωμάτων από το MSR σε σχετική ρήτρα αναθεώρησης.
Η Κύπρος διαφωνεί με την πρόταση μεταφοράς περισσότερων δικαιωμάτων στο MSR και πιθανή ακύρωσή τους, διότι συνιστά μείωση των δικαιωμάτων προς δημοπράτηση, καθώς και στο ενδεχόμενο άμεσης αύξησης της τιμής του δικαιώματος (τρέχουσα τιμή 5,50 ευρώ).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης