Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 0,71% για τον S&P και 1,23% για τον Nasdaq, 232 μονάδες έχασε ο Dow

Wall Street: Πτώση 0,71% για τον S&P και 1,23% για τον Nasdaq, 232 μονάδες έχασε ο Dow

Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 0,77%

Απώλειες στη Wall Street την Παρασκευή για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, λόγω των εντάσεων Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο Dow Jones έχασε 232 μονάδες ή 0,68% ή 34,079 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,71% στις 4,348 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 0,77% στις 514,93 μονάδες.
Ο Nasdaq υποχώρησε 1,23% στις 13,548 μονάδες.

H αγορά έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η Wall Street Journal ανέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν επίθεση στη Ρωσία σε λίγες μέρες. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μετακινήσει περισσότερα στρατεύματα των ΗΠΑ πιο κοντά στην Ουκρανία, ανέφερε το NBC News. Η ουκρανική κυβέρνηση και τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αντάλλαξαν την Παρασκευή νέες κατηγορίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας στα σύνορα. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη την Πέμπτη προειδοποίησε ότι η κατάσταση βρίσκεται σε «στιγμή κινδύνου».
«Οι αγορές τείνουν να αντιδρούν υπερβολικά στα γεωπολιτικά γεγονότα», δήλωσε ο Andrew Garthwaite της Credit Suisse.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν ιδιαίτερα ασταθής με τρισεκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα προαίρεσης και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε μετοχές, δείκτες και ETF να λήγουν. Οι ημέρες λήξης των δικαιωμάτων προαίρεσης, οι οποίες συνήθως συμβαίνουν την τρίτη Παρασκευή του μήνα, μπορούν να προκαλέσουν ταλάντευση της αγοράς σε μεγάλο εύρος καθώς αυτές οι θέσεις είναι κλειστές.
Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής και οι ενεργειακές μετοχές υποχώρησαν. Η APA υποχώρησε περίπου 1% και η Schlumberger έχασε περίπου 2%.
Η Intel ήταν η μεγάλη χαμένη στον Dow, με πτώση περίπου 5%. Η Bank of America επανέλαβε την υποαπόδοση της μετοχής. Οι μετοχές της Roku σημείωσαν πτώση περίπου 25% αφού η εταιρεία ροής βίντεο ανακοίνωσε απώλεια εσόδων και εξέδωσε ασθενέστερες από τις αναμενόμενες προβλέψεις.
Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος μόλις είχε ζητήσει επιθετική δράση, προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου χωρίς αυξήσεις επιτοκίων. Οι μετοχές ανέκαμψαν λίγο από τα χαμηλά τους αφού ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς είπε ότι δεν βλέπει «κανέναν επιτακτικό λόγο να κάνει ένα μεγάλο βήμα στην αρχή», αλλά η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αποφασίσει αργότερα να επιταχύνει.
Οι τρεις κύριοι δείκτες υποχώρησαν περίπου 1% ο καθένας αυτή την εβδομάδα.

Το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκτησαν μέρος των απωλειών την Παρασκευή. Η προοπτική των αυξημένων ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου έχει επισκιάσει τους φόβους για πιθανή διακοπή του εφοδιασμού ως αποτέλεσμα της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Περί 22:59 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 0,81%, στα 93,72 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούσε 0,20%, στα 91,58 δολάρια το βαρέλι.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης