Ενέργεια

Πούτιν: O Nord Stream 2 θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Πούτιν: O Nord Stream 2 θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία. Εάν συμβεί αυτό, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες" δήλωσε ο Όλαφ Σολτς

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε την Τρίτη, μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, του οποίου εξακολουθεί να εκκρεμεί η έγκριση, είναι ένα «καθαρά εμπορικό» έργο που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο αγωγός αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος αντιμετώπισε σκληρή επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, κατασκευάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά είναι αδρανής εν αναμονή της έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας και της ΕΕ.
«Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής της Ευρώπης, με στόχο τη σημαντική ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην ήπειρο», είπε ο Πούτιν. «Έχω πει πολλές φορές ότι αυτό το έργο είναι καθαρά εμπορικό και ότι δεν υπάρχει πολιτική, ούτε πολιτική χροιά, εδώ».

Ορισμένοι ευρωπαίοι πολιτικοί και ειδικοί κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τα ενεργειακά της αποθέματα ως πολιτικό εργαλείο και ζήτησαν να μειωθεί η εξάρτηση από τις εξαγωγές εμπορευμάτων από τη Μόσχα.
Ο Nord Stream 2 θα διπλασίαζε την ετήσια δυναμικότητα του υπάρχοντος αγωγού Nord Stream μέσω της Βαλτικής Θάλασσας σε 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, περισσότερο από το ήμισυ των σημερινών εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη.
Και τα δύο έργα έχουν σχεδιαστεί για να παρακάμψουν την Ουκρανία, που κάποτε αποτελούσε βασικό δρόμο για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη, στερώντας από το Κίεβο έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων από τέλη διαμετακόμισης.

Ο Πούτιν και ο Σρέντερ

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μετά το 2024 μόλις λήξει η τρέχουσα συμφωνία, αλλά μόνο εάν υπάρχει ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη και η διαδρομή είναι οικονομικά βιώσιμη.
Επανέλαβε ότι το ρωσικό αέριο είναι πολύ φθηνότερο στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμφωνιών με την Gazprom από ό,τι στην αγορά spot.
Χαιρέτισε επίσης την απόφαση του συμβουλίου της Gazprom να προτείνει τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τον περασμένο μήνα.
Ο Σρέντερ είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κορυφαίας ρωσικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Rosneft και επικεφαλής της επιτροπής μετόχων της Nord Stream AG, της εταιρείας εκμετάλλευσης του υπάρχοντος αγωγού. «Πιστεύω ότι αυτό θα είναι επωφελές για τη συνεργασία μας», είπε ο Πούτιν.

Σόλτς: Θα διασφαλίσουμε τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου

Ο Σόλτς είπε σχετικά με το Nord Stream 2, ότι δεν ήθελε να σχολιάσει περαιτέρω "τις ιδιωτικές εμπορικές αναζητήσεις ενός πρώην καγκελαρίου". «Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και του Nord Stream 1 σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουμε», είπε. "Και θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε την ειρηνική ανάπτυξη στην Ευρώπη, ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία. Εάν συμβεί αυτό, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες".


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης