Διεθνή

Προτροπή Scholz σε Ρωσία για μείωση των πιέσεων στην Ουκρανία - «Πυρετός» διαπραγματεύσεων

Προτροπή Scholz σε Ρωσία για μείωση των πιέσεων στην Ουκρανία - «Πυρετός» διαπραγματεύσεων
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 100.000 στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει ξεκινήσει σειρά στρατιωτικών ελιγμών στην περιοχή, αλλά λέει ότι δεν έχει σχέδια να εισβάλει

Στο Κίεβο μεταβαίνει ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, σε μια προσπάθεια για αποκλιμάκωση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το France24. Θα γίνει συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy για να βοηθήσει να αποφευχθεί ένας πόλεμος στην Ευρώπη μετά τις προειδοποιήσεις περί επικείμενης ρωσικής εισβολής.

Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος έκανε έκκληση στη Ρωσία να μειώσει τις πιέσεις στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση» θα είχε βαριές συνέπειες για τη Μόσχα. «Από τη Μόσχα, απαιτούμε άμεσα σημάδια αποκλιμάκωσης» έγραψε στο twitter o Scholz.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 100.000 στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει ξεκινήσει σειρά στρατιωτικών ελιγμών στην περιοχή, αλλά λέει ότι δεν έχει σχέδια να εισβάλει.

Η Μόσχα θέλει εγγυήσεις από τη Δύση ότι δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες. Επίσης, ζητούν από την Βορειοατλαντική Συμμαχία να σταματήσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ανατολική Ευρώπη. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτές τις απαιτήσεις.

Τέλος, μια από τις ανησυχίες του Βερολίνου είναι και το μέλλον του αγωγού Nord Stream 2, μέσω του οποίου η Γερμανία θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Ρωσία παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Αν η λειτουργία του αγωγού ακυρωθεί, όπως απειλεί ο Joe Biden ότι θα προβλέπουν οι κυρώσεις, αυτό θα έπληττε οικονομικά τη Ρωσία, αλλά θα προκαλούσε και προβλήματα εφοδιασμού στη Γερμανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης