Ενέργεια

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές του Ιράν στη σκιά των συνομιλιών για τα πυρηνικά

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές του Ιράν στη σκιά των συνομιλιών για τα πυρηνικά
Οι εξαγωγές ιρανικού αργού αυξήθηκαν  πάνω από 1 εκατομμύριο bpd με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται στην Κίνα
Οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά σε σχεδόν τρία χρόνια, με βάση εκτιμήσεις εταιρειών που παρακολουθούν τις ροές, αντανακλώντας τις αυξημένες αποστολές προς την Κίνα.

Οι εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης έχουν περιοριστεί από τότε που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018 αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου και των σχετικών εσόδων στην κυβέρνηση του Ιράν.

Το Ιράν έχει διατηρήσει ορισμένες εξαγωγές παρά τις κυρώσεις, καθώς οι μεσάζοντες βρίσκουν τρόπους να συγκαλύψουν την προέλευση των εισαγωγών. Οι εταιρείες παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων λένε ότι η Κίνα είναι ο προορισμός των περισσότερων αποστολών.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει συζητήσει το θέμα των εισαγωγών αλλά δεν έχει επιβάλει κυρώσεις σε άτομα και εταιρείες της Κίνας. Το Πεκίνο προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τις κυρώσεις στο Ιράν, στις οποίες η Κίνα αντιτίθεται.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας ξεκίνησαν εκ νέου την Τρίτη. Εάν οι συνομιλίες είναι επιτυχείς, το Ιράν θα μπορούσε να ξαναρχίσει τις ανοιχτές πωλήσεις πετρελαίου.

Κυρώσεις

Το Ιράν κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές το 2021 παρά τις κυρώσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις συμβούλων και αναλυτών της βιομηχανίας πετρελαίου. Αυτές οι εξαγωγές παραμένουν πολύ κάτω από τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) που αποστέλλονταν πριν από την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων.

Η εταιρεία Petro-Logistics, η οποία παρακολουθεί τις ροές πετρελαίου, ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές αργού του Ιράν αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο σε πάνω από 1 εκατομμύριο bpd, το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν τρία χρόνια, αν και υποχώρησαν σε περίπου 700.000 bpd τον Ιανουάριο.

«Δεν θα περιμέναμε να βλέπουμε σταθερά 1 εκατομμύριο bpd μέχρι να υπάρξει αλλαγή στο πολιτικό τοπίο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Petro-Logistics, Daniel Gerber.

Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι όγκοι του Ιανουαρίου μειώθηκαν κατά περίπου 300.000 bpd από τον Δεκέμβριο επειδή υπάρχει έλλειψη πλοίων.

Η αύξηση των ιρανικών εξαγωγών έρχεται καθώς η στενή παγκόσμια προσφορά συνέβαλε στην ώθηση των τιμών του πετρελαίου στο υψηλό επταετίας των 94 δολαρίων το βαρέλι. Η άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ θεωρητικά θα επέτρεπε στο Ιράν να αρχίσει να επαναφέρει τις εξαγωγές αργού στα 2,5 εκατομμύρια bpd, ποσοστό που παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 2018.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από την Κίνα, είπε:

"Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, διεξάγει κανονική συνεργασία με το Ιράν στο πλαίσιο του παγκόσμιου νομικού πλαισίου, το οποίο είναι εύλογο και νόμιμο. Αξίζουν σεβασμό και προστασία", ανέφερε το γραφείο εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Άνοδος τον Ιανουάριο

Η SVB International, εταιρεία συμβούλων που παρακολουθεί την προσφορά ιρανικού πετρελαίου, σημείωσε επίσης αύξηση στις εξαγωγές ιρανικού αργού σε πάνω από 1 εκατομμύριο bpd, αν και κατέγραψε την αύξηση τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο.

Οι εξαγωγές αργού έφτασαν τα 1,085 εκατομμύρια bpd τον Ιανουάριο, με βάση τις εκτιμήσεις της SVB, από 826.000 bpd τον Δεκέμβριο.

Οι εξαγωγές του Ιανουαρίου είναι οι υψηλότερες από τότε που σταμάτησαν οι εξαιρέσεις από την κυβέρνηση Τραμπ,. Είχαν χορηγήσει εξαιρέσεις για ορισμένους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου και αυτές σταμάτησαν το 2019.

Πέρυσι, η Κίνα εισήγαγε κατά μέσο όρο 600.000 bpd ιρανικό πετρέλαιο, που πωλούνταν κυρίως ως αργό από άλλες πηγές όπως το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Μαλαισία, ανέφεραν οι αναλυτές δεδομένων πετρελαίου και φυσικού αερίου Vortexa Analytics.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης