Ενέργεια

O ενεργειακός εφοδιασμός στο επίκεντρο συνομιλιών Biden - Salman

O ενεργειακός εφοδιασμός στο επίκεντρο συνομιλιών Biden - Salman
Ο Biden επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη Σαουδική Αραβία στην άμυνά της

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας συζήτησαν ζητήματα ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Υεμένης, στη διάρκεια μιας χθεσινής τηλεφωνικής συνοιμιλίας τους.

«Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν για τη διασφάλιση της σταθερότητας στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Σαλμάν μίλησε επίσης, σχετικά με τη διατήρηση της ισορροπίας και της σταθερότητας στις πετρελαϊκές αγορές και έδωσε έμφαση στην ανάγκη για την τήρηση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας SPA.

H συμφωνία του ΟΠΕΚ+

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα να παραμείνει σε μέτριες αυξήσεις της πετρελαϊκής παραγωγής του, με τα κράτη μέλη του να προσπαθούν να τηρήσουν τους στόχους παραγωγής που έχουν τεθεί, αλλά και να εκφράζουν επιφυλάξεις για τη δυνατότητα παραγωγής μεγαλύτερων ποσοτήτων αργού πετρελαίου, αναφορικά με σχετικά καλέσματα από μεγάλους πελάτες τους, προκειμένου να ελεγχθεί η αύξηση των τιμών.

Ξεχωριστά, ο Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη Σαουδική Αραβία στην άμυνά της, κατά επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι που έχουν την υποστήριξη του Ιράν, στην Υεμένη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν ενημέρωσε επίσης, τον Σαλμάν για τις διεθνείς συνομιλίες για «την αποκατάσταση των περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η πολεμική διαμάχη στην Υεμένη θεωρείται ευρέως ως μία έμμεση πολεμική σύγκρουση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Οι Χούθι, που έδιωξαν την κυβέρνηση από την πρωτεύουσα Σανάα στα τέλη του 2014, λένε ότι μάχονται απέναντι σε ένα διεφθαρμένο σύστημα επιθετικότητας από το εξωτερικό.

Ο Σαλμάν είπε στον Μπάιντεν ότι η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να εξευρεθεί «μία πολιτική λύση» στην Υεμένη, όπως μετέδωσε το SPA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης