Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Von der Leyen - Blinken: Προτεραιότητα ο ανεφοδιασμός LNG και ενίσχυση των ενεργειακών αποθεμάτων της Ευρώπης

Von der Leyen - Blinken: Προτεραιότητα ο ανεφοδιασμός LNG και ενίσχυση των ενεργειακών αποθεμάτων της Ευρώπης

Τον εναλλακτικό δρόμο κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης έδειξε η συνάντησή τους

 

Σχετικά Άρθρα
Σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα για την εξασφάλιση των ενεργειακών προμηθειών έχουν επιδοθεί τις τελευταίες μέρες ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι, με την κρίσιμη συνάντηση Μπάϊντεν και Σόλτς να βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κατηγορεί πλέον ανοικτά το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό εργαλείο.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν

H ρωσική Gazprom εξάγει ιστορικά χαμηλές ποσότητες φυσικού αερίου στην ΕΕ παρά τη ζήτηση ρεκόρ και τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο συνέδριο Europe 2022 στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euractiv.

H Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης, εν μέρει λόγω του ψηλού κόστους της ενέργειας, ωστόσο τόνισε ότι η Gazprom «δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή να αυξήσει την παροχή προς εμάς, παρά τις υψηλές τιμές και την τεράστια ζήτηση».

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως πολιτικό εργαλείο», πρόσθεσε, η φον ντερ Λάιεν, ενώ παραδέχτηκε την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, λέγοντας: «Η Ευρώπη εισάγει το 90% του φυσικού της αερίου και περισσότερο από το 40% αυτού προέρχεται από τη Ρωσία».

Αξιόπιστοι εταίροι

«Πρέπει να γίνουμε ανεξάρτητοι από αυτό και να εργαστούμε με συνέπεια με αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου», είπε στους παρευρισκόμενους στο συνέδριο, καθώς η ΕΕ προσπαθεί όλο και περισσότερο να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο.

Οι Βρυξέλλες ήδη έχουν αρχίσει να στρέφουν το βλέμμα σε μεγαλύτερες προμήθειες ρευστοποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλες πηγές.

Σχετικά με το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ που πραγματοποιείται σήμερα στην Ουάσιγκτον, η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «χτίζουμε μια εταιρική σχέση ενεργειακής ασφάλειας με τις ΗΠΑ. Αυτό αφορά κυρίως περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου LNG».

«Μιλάμε με άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου, για παράδειγμα τη Νορβηγία, για την αύξηση των προμηθειών τους στην Ευρώπη», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.

Μπλίνκεν: Προστασία ενεργειακών προμηθειών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζονται για την προστασία των ευρωπαϊκών ενεργειακών προμηθειών από κραδασμούς που προέρχονται από την κρίση στην Ουκρανία.

«Συντονιζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, με τα ενδιαφερόμενα μέρη του ενεργειακού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου τρόπου κατανομής των ενεργειακών αποθεμάτων σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει το παροχή ή ξεκινήσει μια σύγκρουση που διαταράσσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας», είπε ο Μπλίνκεν .

Συνομιλίες Σολτς - Μπάιντεν

«Το κόστος θα είναι πολύ υψηλό, αν φτάσουμε σε στρατιωτική επίθεση» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αυτή τη φορά μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Βρίσκονται σε εξέλιξη «σημαντικές συνομιλίες στο πλαίσιο της διατλαντικής συνεργασίας, μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ και φυσικά στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ. Είμαστε στενά συνδεδεμένοι και ενεργούμε σε συμφωνία σε ό,τι αφορά την υπέρβαση αυτής της κρίσης. Το θέμα είναι τώρα η ένταση που συνδέεται με την κρίση στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι η Γερμανία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και όλοι όσοι είναι προσανατολισμένοι κατά τον ίδιο τρόπο τονίζουν ότι «το κόστος θα είναι πολύ υψηλό αν φτάσουμε στο σημείο να δεχθεί η Ουκρανία στρατιωτική επίθεση». Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα, πρόσθεσε ο γερμανός Καγκελάριος και κατέληξε λέγγοντας ότι «το σημαντικό είναι να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα - και προ πάντων με ενότητα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης