Ενέργεια

Ντομπρόβσκις (ΕΕ): Ο Nord Stream 2 βρίσκεται σε αναμονή για έλεγχο συμμόρφωσης

Ντομπρόβσκις (ΕΕ): Ο Nord Stream 2 βρίσκεται σε αναμονή για έλεγχο συμμόρφωσης

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα ώστε η Ρωσία να μην έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως όπλο δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, έχει τεθεί σε αναμονή και η Επιτροπή εξετάζει τη συμμόρφωση του έργου με την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης.

Το πιο διχαστικό ενεργειακό έργο της Ευρώπης, o Nord Stream 2, σχεδιάστηκε από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom για να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που ρέει από τη Ρωσία κατευθείαν στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την παραδοσιακή χώρα διέλευσης την Ουκρανία.
Οι εξαγωγές commodity της Ρωσίας έχουν τεθεί υπό έλεγχο στο πλαίσιο της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία αποκρούει τις κατηγορίες ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία, λέγοντας ότι μπορεί να μετακινήσει στρατεύματα στο έδαφός της όπως κρίνει σκόπιμο.

Οι ρωσικές ενέργειες πυροδότησαν την έρευνα

"Σαφώς υπάρχει κάποια ενέργεια από τη ρωσική πλευρά που πυροδότησε την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εάν η Gazprom βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση ενεργώντας σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς... Δυστυχώς, αυτό το πρόβλημα τoυ εξοπλισμού των ροών φυσικού αερίου δεν είναι νέο", είπε ο Ντομπρόβσκις. Επεσήμανε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα ώστε η Ρωσία να μην έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως όπλο.

Ο Nord Stream 2, ο οποίος διασχίζει την Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία στη Γερμανία, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά αναμένει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές στη Γερμανία και την ΕΕ.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας - η οποία ρυθμίζει τους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, των τηλεπικοινωνιών, των ταχυδρομείων και των σιδηροδρόμων της χώρας - ανέστειλε τον Νοέμβριο την διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού, λέγοντας ότι ο φορέας εκμετάλλευσης πρέπει να εγγράψει νομική οντότητα στη Γερμανία.
Ο Ντομπρόβσκις είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία την Τρίτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης