Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Αυστραλία έτοιμη να στείλει φορτία LNG στην Ευρώπη αν σταματήσουν οι ρωσικές παραδόσεις

Η Αυστραλία έτοιμη να στείλει φορτία LNG στην Ευρώπη αν σταματήσουν οι ρωσικές παραδόσεις

«Η Αυστραλία,  είναι έτοιμη να υποστηρίξει τους φίλους και τους συμμάχους της» δήλωσε ο υπουργός Πόρων και Υδάτων της Αυστραλίας, Κιθ Πιτ

 

Ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, η Αυστραλία, λέει ότι είναι έτοιμη να στείλει φορτία LNG στην Ευρώπη για να «υποστηρίξει τους φίλους και τους συμμάχους της», καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αυξήσουν τον εφοδιασμό με εναλλακτικό φυσικό αέριο σε περίπτωση που μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διαταράξει τη ρωσική προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Η Αυστραλία, φυσικά, είναι έτοιμη να υποστηρίξει τους φίλους και τους συμμάχους της. Έχουμε μια καλά ανεπτυγμένη πηγή φυσικού αερίου. Έχουμε την ικανότητα να παραδίδουμε όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Πόρων και Υδάτων της Αυστραλίας, Κιθ Πιτ, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη σύμφωνα με το OilPrice.
«Θα συνεχίσουμε, φυσικά, να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των συμβολαίων μας για εκείνες τις ρυθμίσεις που είναι ήδη σε ισχύ και να παρέχουμε την εγχώρια προμήθεια που είναι απαραίτητη για τη βιομηχανία σε αυτή τη χώρα και, φυσικά, να αναζητούμε ευκαιρίες spot φορτίου αλλού», συμπλήρωσε ο Pitt.
Από την Πέμπτη, η Αυστραλία δεν είχε λάβει κανένα επίσημο αίτημα για παράδοση φυσικού αερίου σε άλλες τοποθεσίες, πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «η χώρα είναι έτοιμη να παραδώσει όπου χρειάζεται».

Σε ετοιμότητα για κάλυψη των ελλείψεων

Η Αυστραλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο, επομένως θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση της έλλειψης φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες ενέργειας και μεγάλες χώρες παραγωγής φυσικού αερίου παγκοσμίως για το ενδεχόμενο μεγάλης προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών παραδόσεων.
Η Ρωσία, η οποία προμηθεύει πάνω από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη, θα μπορούσε να περιορίσει τις παραδόσεις εάν η Δύση επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα για πιθανή εισβολή στην Ουκρανία, φοβούνται οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, σε περίπτωση στρατιωτικής δράσης και επακόλουθων ενεργειακών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Ευρώπη θα δεχθεί το πρώτο και σκληρότερο πλήγμα, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας φυσικού αερίου από την ρωσική Gazprom, λένε οι αναλυτές.

Εναλλακτικός εφοδιασμός

Ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει υλικοτεχνικές προκλήσεις στις προσπάθειές του να εξασφαλίσει εναλλακτικό εφοδιασμό φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η εκπρόσωπος Τύπου Τζεν Ψάκι.
Την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η ομόλογός του στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης καθώς και της Ουκρανίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ εργάζονται από κοινού για τη συνεχή, επαρκή και έγκαιρη προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ από διάφορες πηγές σε ολόκληρο τον κόσμο για να αποφευχθεί σοκ στον εφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ανέφερε η κοινή δήλωση.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης