Τελευταία Νέα

Μεγαλεπήβολα σχέδια της Γερμανίας για την αιολική ενέργεια - Κίνητρο η σημερινή αποτυχία

Μεγαλεπήβολα σχέδια της Γερμανίας για την αιολική ενέργεια - Κίνητρο η σημερινή αποτυχία
Στο μέλλον, η στήριξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο νέος Πράσινος Υπουργός Οικονομικών και Κλίματος της Γερμανίας, Robert Habeck, παρουσίασε τα σχέδιά του για την ενέργεια και το κλίμα για το έτος 2022 και μετά. Τα σχέδια περιλαμβάνουν μια μαζική επέκταση της αιολικής ενέργειας έως και 10 GW, με την γερμανική κυβέρνηση να σχεδιάζει να δημοσιεύσει δύο μεγάλα νομοσχέδια.

Μόνο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η Γερμανία στοχεύει να αυξήσει τους όγκους των χερσαίων δημοπρασιών αιολικής ενέργειας, να εξορθολογίσει τις διαδικασίες αδειοδότησης, να επιτύχει μια νέα ισορροπία μεταξύ χερσαίας αιολικής ενέργειας και προστασίας των ειδών και να διαθέσει το 2% της χερσαίας έκτασης της Γερμανίας για παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Έχει δρόμο να διανύσει η Γερμανία

Η Γερμανία δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030. Η χώρα χρειάζεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 40 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η Γερμανία ήταν πρωτοπόρος στην αιολική ενέργεια, αλλά η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια. Ως αποτέλεσμα, η Γερμανία πρόκειται να χάσει τον στόχο της για 65% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, ο νέος υπουργός θέλει τώρα να επιταχύνει ξανά την ενεργειακή μετάβαση της χώρας – με πολλά διαφορετικά μέτρα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατέστησε σαφές ότι η αιολική ενέργεια, και ειδικά η χερσαία θα παραμείνει η πιο σημαντική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και το κλειδί για περαιτέρω μείωση των εκπομπών. Αυτή η επιτάχυνση θα απαιτήσει νέες προσεγγίσεις σχεδιασμού και αδειοδότησης, νέες τοποθεσίες για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας και έναν ειδικό «Νόμο περί ανέμου στην ξηρά» που θα παρουσιαστεί το 2022, είπε ο Habeck.

Στο μέλλον, η στήριξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, μειώνοντας την επιβάρυνση των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος και των μικρών επιχειρήσεων. Λέγεται επίσης ότι η δέσμη ορίζει την ενεργειακή μετάβαση ως «θέμα δημοσίου συμφέροντος» προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στα έργα αιολικής ενέργειας έναντι άλλων μορφών χρήσης γης. Αυτή είναι μια σημαντική προϋπόθεση για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης και την εύρεση νέων τοποθεσιών για έργα αιολικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης