Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Στρίβειν δια του αρραβώνος» προς τις ΑΠΕ το μεγαλύτερο λιμάνι άνθρακα στον κόσμο

«Στρίβειν δια του αρραβώνος» προς τις ΑΠΕ το μεγαλύτερο λιμάνι άνθρακα στον κόσμο
Το λιμάνι εξακολουθεί να εξάγει κατά μέσο όρο 165 μετρικούς τόνους άνθρακα ετησίως, με τον άνθρακα να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των εξαγωγών ενέργειας της Αυστραλίας

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο άνθρακα στον κόσμο που βρίσκεται στην Αυστραλία δήλωσε ότι θα τροφοδοτείται πλήρως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της επιχείρησής του έως το 2040.

Το λιμάνι του Newcastle τροφοδοτεί την εθνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας ενώ εκτελεί συναλλαγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα στο λιμάνι μειώνεται, φθάνοντας ωστόσο στο χαμηλότερο επίπεδο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021, σύμφωνα με τον Guardian. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το λιμάνι έχει κάνει αλλαγές για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες δραστηριότητές του έως το 2040 και την αύξηση του τμήματος των δραστηριοτήτων του εκτός άνθρακα στο 50% ως το 2030.

Ο Craig Carmody, Διευθύνων Σύμβουλος του Port of Newcastle, είπε ότι ο τίτλος του λιμανιού του ως του μεγαλύτερου λιμανιού άνθρακα στον κόσμο «δεν είναι τόσο υπέροχος όσο παλιά» και ότι μια αλλαγή ήταν απαραίτητη για να διατηρηθεί κάποιος έλεγχος στο μέλλον της επιχείρησης.

Νέα εποχή

Είναι γεγονός ότι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται στην Αυστραλία, με τα στοιχεία του 2021 να δείχνουν αύξηση 24% σε σύγκριση με το 21% του 2020. Η συνολική χρήση ενέργειας μειώθηκε επίσης κατά μόλις λιγότερο από 3% το 2019-2020. Το λιμάνι του Νιούκαστλ έχει ήδη μετατρέψει το 97% των οχημάτων του σε ηλεκτρικά και έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 90% της δικής του χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, το λιμάνι εξακολουθεί να εξάγει κατά μέσο όρο 165 μετρικούς τόνους άνθρακα ετησίως, με τον άνθρακα να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των εξαγωγών ενέργειας της Αυστραλίας. Σύμφωνα με την αυστραλιανή κυβέρνηση, οι εξαγωγές άνθρακα της χώρας ξεπερνούν τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο επίκεντρο η κλιματική αλλαγή

Η χώρα έχει επίσης φτωχό ιστορικό όσον αφορά την πολιτική για την κλιματική αλλαγή, με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Scott Morrison να λέει κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας συνόδου κορυφής για το κλίμα CO26 πέρυσι ότι η βιομηχανία άνθρακα θα εξακολουθεί να λειτουργεί στην Αυστραλία για «τις επόμενες δεκαετίες».

Αυτό είναι εμφανές στα κυβερνητικά στοιχεία, τα οποία διαπίστωσαν επίσης ότι το 2021 ο άνθρακας παρέμεινε η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ του μείγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας. «Η ισορροπία είναι το κλειδί. Το ενεργειακό σύστημα αλλάζει με άνευ προηγουμένου ρυθμούς, γι' αυτό πρέπει να επιτύχουμε το σωστό ενεργειακό ισοζύγιο για να διασφαλίσουμε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Αυστραλίας θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ισχύ που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν», δήλωσε ο Angus Taylor, υπουργός Ενέργειας της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης