Ενέργεια

Έντονη ανησυχία της γαλλικής κυβέρνησης για τις υψηλές τιμές του ρεύματος

Έντονη ανησυχία της γαλλικής κυβέρνησης για τις υψηλές τιμές του ρεύματος
Η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει δεσμευτεί να περιορίσει την ετήσια άνοδο των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος κυρίως μέσω φοροαπαλλαγών

O Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών ενέργειας και προσπαθεί να βρει τρόπους να προστατέψει καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει δεσμευτεί να περιορίσει την ετήσια άνοδο των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος κυρίως μέσω φοροαπαλλαγών. Ωστόσο, η άνοδος στα κόστη χονδρικής αιφνιδίασε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συζητήσεις με την κρατική EDF για επιπλέον μέτρα.

«Εάν δεν βρούμε λύση τις προσεχείς ημέρες, ο λαός της χώρας θα δει άνοδο 35-40% στους λογαριασμούς ρεύματος», δήλωσε ο Le Maire. «Είναι περίπτωση έκτακτης ανάγκης διότι η έκρηξη των τιμών ρεύματος δεν είναι βιώσιμη ούτε για τα νοικοκυριά, ούτε για τις επιχειρήσεις».

To χαρτί της πυρηνικής ενέργειας

Σημειώνεται ότι το θέμα της ταξινομίας της Ε.Ε. ήταν από τα πλέον εκρηκτικά κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 16ης Δεκεμβρίου (ήταν μάλιστα ο βασικός λόγος που δεν υπήρξαν κοινά συμπεράσματα για την ενέργεια). Η Γαλλία και άλλες 14 χώρες υποστηρίζουν σθεναρά τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη κατηγορία, θεωρώντας ότι οι στόχοι της ενεργειακής ασφάλειας και της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 είναι ανέφικτοι χωρίς αυτήν.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική στάση κατά της πυρηνικής ενέργειας και η παράλληλη στήριξη της χρήσης αερίου, στο πλαίσιο της (εκτός γεωπολιτικού απροόπτου) επικείμενης λειτουργίας του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 2, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης