Περιβάλλον

Bloomberg: Τα fake news της κλιματικής αλλαγής – Οι 6 SOS παγίδες

Bloomberg: Τα fake news της κλιματικής αλλαγής – Οι 6 SOS παγίδες
Οι 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν πλέον στόχο να φτάσουν τις καθαρές μηδενικές εκπομπές εντός δεκαετιών

Εκτενή αναφορά στις κλιματική αλλαγή και τις ψευδείς – όπως αποδεικνύεται – λύσεις που δίνουν εκάστοτε ειδικοί, κάνει το Bloomberg. Ειδικότερα, οι ψευδείς λύσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν θέρμανση του πλανήτη δεν είναι καινούριες. Αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που δίνουν αυτές τις απαντήσεις και τα χρήματα που δαπανώνται για αυτές, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Οι 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν πλέον στόχο να φτάσουν τις καθαρές μηδενικές εκπομπές εντός δεκαετιών. Πρόκειται για μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία που ώθησε όλους τους ανθρώπους στην εύρεση λύσεων για το κλίμα.

Ενδεικτικά τι προτείνεται

Μυρίζει greenwashing;

Οι αντισταθμίσεις άνθρακα εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Εάν γίνουν σωστά, οι πιστώσεις μπορεί να αποδειχθούν ένας τρόπος για να διαγραφεί ένα μικροσκοπικό κομμάτι παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτή η δυνατότητα, ωστόσο, συχνά ξεπερνά την αληθοφάνεια για να δικαιολογήσει την πολύ πιο επικίνδυνη συνεχιζόμενη ρύπανση.

Το μαγικό ραβδί

Δεν υπάρχει μια μοναδική λύση στην κλιματική κρίση. Επιβάλλεται να είμαστε επιφυλακτικοί με κάποιον που ισχυρίζεται ότι έχει τη μία και μοναδική απάντηση σε ένα τόσο πολύπλευρο πρόβλημα.

Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό;

Αυτό το παλιό ρητό αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου. Δεν σημαίνει ότι οι παράξενες ιδέες δεν είναι ευπρόσδεκτες. Αλλά πρέπει να αποδειχθεί ότι ισχύουν εκτός εργαστηρίου.

Είναι μόνο μάρκετινγκ;

Οι ιδέες συχνά αποκτούν αξιοπιστία όταν τους υποστηρίζουν άτομα που έχουμε εμπιστοσύνη. Απλώς κοιτάξτε τα αυξανόμενα χρηματικά ποσά που πηγαίνουν προς ταμεία ESG που υποστηρίζουν εταιρείες που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνηση ζητήματα. Η πραγματικότητα είναι ότι η βιώσιμη επένδυση αφορά πραγματικά τη διατήρηση των αποτελεσμάτων, όχι τον πλανήτη.

Πώς θα εφαρμοστούν οι κυβερνητικές πολιτικές;

Δεν λειτουργούν όλα τα μέτρα όπως προωθούνται. Κάποιοι αποτυγχάνουν, και μάλιστα θεαματικά.

Ποιες είναι οι επιδράσεις;

Η κραυγή για λύσεις για το κλίμα προέρχεται από πολλά μέρη της κοινωνίας. Η πώληση μιας εταιρείας, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη ορισμένων εκπομπών άνθρακα από έναν ισολογισμό, αλλά αθέλητα καταλήγει να αυξάνει τις συνολικές εκπομπές.

Επομένως, το ερώτημα είναι ένα: Μειώνονται οι εκπομπές τόσο γρήγορα όσο απαιτεί η επιστήμη;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης