Ενέργεια

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 78 δολ. το Brent - Αύριο η συνάντηση του ΟΠΕΚ+

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 78 δολ. το Brent - Αύριο η συνάντηση του ΟΠΕΚ+

Η παραγωγή της Λιβύης θα μειωθεί κατά 200.000 bpd λόγω συντήρησης του αγωγού

 

Το πετρέλαιο ενισχύθηκε πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, υποστηριζόμενο από την περιορισμένη προσφορά, τις ελπίδες για περαιτέρω ανάκαμψη της ζήτησης το 2022 - παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ+ θέλει να συμφωνήσει σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής- και την ανησυχία για τον αντίκτυπο της ζήτησης από τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού.

Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να συζητήσει την Τρίτη στην αύξηση της παραγωγής.

Η παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron έχει καταγράψει ρεκόρ κρουσμάτων και περιόρισε τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς παγκοσμίως, με περισσότερες από 4.000 πτήσεις να ακυρώνονται την Κυριακή.

Περί τις 18:30 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωσε άνοδο 1,22%, φθάνοντας στα 78,73 δολάρια το βαρέλι έχοντας νωρίτερα αυξηθεί έως και 79,05 δολάρια.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκε 0,89%, στα 75,90 δολάρια.
«Τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονται παγκοσμίως, εισάγονται περιορισμοί σε πολλές χώρες, ο κλάδος των αεροπορικών ταξιδιών, μεταξύ άλλων, υποφέρει, ωστόσο η αισιοδοξία των επενδυτών παραμένει», δήλωσε ο Tamas Varga της PVM.
«Με λίγα λόγια, το 2021 έδειξε ότι ο πόλεμος ενάντια στον κορωνοϊό είναι νικηφόρος, αν και ο δρόμος προς τη νίκη είναι στρωμένος με απροσδόκητες ανατροπές».
Πολλά σχολεία των ΗΠΑ που κανονικά θα ξεκινούσαν τη Δευτέρα καθυστερούν την έναρξης τους, και προετοιμάζονται, ως έσχατη λύση, να επιστρέψουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς τα κρούσματα ρεκόρ COVID-19 από την παραλλαγή Omicron σαρώνουν την Χώρα.

Μείωση παραγωγής

Το πετρέλαιο κέρδισε κάποια στήριξη από μια διακοπή στη Λιβύη. Η παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα για μια εβδομάδα λόγω συντήρησης του αγωγού. Πέρυσι, το Brent αυξήθηκε κατά 50%, ενισχυμένο από την παγκόσμια ανάκαμψη και τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, παρόλο που οι μολύνσεις έφτασαν σε ρεκόρ παγκοσμίως.
Κάποιοι αναλυτές όμως βλέπουν περισσότερα κέρδη το 20222. «Οι τιμές του αργού και των πετρελαϊκών προϊόντων θα πρέπει να ωφεληθούν από την κίνηση της ζήτησης πετρελαίου πάνω από τα επίπεδα του 2019», ανέφερε μια έκθεση από αναλυτές της UBS, συμπεριλαμβανομένου του Giovanni Staunovo. «Αναμένουμε ότι το Brent θα ανέλθει σε εύρος 80–90 $ το 2022».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης