Ενέργεια

Tο Ουζμπεκιστάν εγκαινίασε την πρώτη μονάδα υγροποιημένου αερίου - Επένδυση 3,6 δισ. ευρώ

Tο Ουζμπεκιστάν εγκαινίασε την πρώτη μονάδα υγροποιημένου αερίου - Επένδυση 3,6 δισ. ευρώ
Το εργοστάσιο UzGTL θα παράγει 1,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως συνθετικών υγρών καυσίμων

Το Ουζμπεκιστάν εγκαινίασε την πρώτη του μονάδα υγροποιημένου αερίου το Σάββατο, ένα έργο 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγωγή του παραγόμενου αερίου και τη μείωση της εξάρτησής του από τις εισαγωγές προϊόντων πετρελαίου.
Το εργοστάσιο UzGTL στη νοτιοανατολική επαρχία Qashqadaryo θα παράγει 1,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως συνθετικών υγρών καυσίμων, όπως κηροζίνη, ντίζελ, υγροποιημένο αέριο πετρελαίου και νάφθα από φυσικό αέριο, δήλωσε ο διευθυντής παραγωγής Kidirbay Kaypnazarov.

Μιλώντας στην τελετή έναρξης, ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Shavkat Mirziyoyev είπε ότι το εργοστάσιο θα διυλίσει φυσικό αέριο αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε προϊόντα αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Θα φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. «Αυτή η νέα καινοτόμος τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε την παραγωγή είτε κηροζίνης είτε ντίζελ ανάλογα με τις τιμές αγοράς τους», είπε ο Mirziyoyev, προσθέτοντας ότι το Ουζμπεκιστάν εισάγει επί του παρόντος προϊόντα πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Το εργοστάσιο θα καταναλώνει 3,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το κοντινό κοίτασμα και την μον’αδα επεξεργασίας φυσικού αερίου Shurtan, όπου οι αρχές ξεκίνησαν επίσης το Σάββατο ένα έργο για τον τριπλασιασμό της παραγωγής. Ο Marcel Krause, τεχνικός διευθυντής της UzGTL, δήλωσε ότι η νοτιοαφρικανική Sasol που συμμετείχε στην κατασκευή του πρώτου εργοστασίου μεταφοράς υγροποιημένου αερίου στο Κατάρ, ήταν ο τεχνολογικός συνεργάτης της UzGTL μαζί με την αμερικανική εταιρεία ενέργειας Chevron.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης