Συνεργασία Lightsource bp – Dourogas σε 8 projects υδρογόνου στην Πορτογαλία

Συνεργασία Lightsource bp – Dourogas σε 8 projects υδρογόνου στην Πορτογαλία
Το πρώτο έργο της συνεργασίας έχει επωφεληθεί από επιχορήγηση 5 εκατομμυρίων ευρώ

Η Lightsource bp πρόκειται να συνεργαστεί με την πορτογαλική Dourogas σε μια σειρά από έργα που επικεντρώνονται στην παραγωγή πράσινης υδρογόνου, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC. Σύμφωνα με την εταιρεία – στην οποία η ο κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου BP έχει μερίδιο 50% - τόνισε ότι η εν λόγω συνεργασία θα οδηγήσει στην «εξερεύνηση των δυνατοτήτων για 8 πράσινες τοποθεσίες υδρογόνου».

Η ιδέα πίσω από τη συνεργασία είναι ότι οι ηλιακές εγκαταστάσεις της Lightsource bp θα χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία ηλεκτρολύτη που έχει αναπτύξει η Dourogas. Παράλληλα, το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται από τη συνεργασία πρόκειται να εισαχθεί απευθείας στο δίκτυο φυσικού αερίου της Πορτογαλίας.

Το πρώτο έργο της συνεργασίας έχει επωφεληθεί από επιχορήγηση 5 εκατομμυρίων ευρώ (5,65 εκατομμύρια δολάρια) από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Πορτογαλία 2020».

Οι μέθοδοι παραγωγής υδρογόνου

Το υδρογόνο, το οποίο έχει ποικίλες εφαρμογές, μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους. Μια μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρόλυσης, με ηλεκτρικό ρεύμα που διασπά το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται σε αυτή τη διαδικασία προέρχεται από μια ανανεώσιμη πηγή, όπως ο άνεμος ή ο ήλιος, τότε ορισμένοι το αποκαλούν «πράσινο» ή «ανανεώσιμο» υδρογόνο.

«Πάντα πιστεύαμε στην ηλιακή ενέργεια ως ζωτικό εργαλείο για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Όταν χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, γίνεται μια ολόκληρη εργαλειοθήκη ενεργειακής μετάβασης. Η καθαρή ενέργεια που είναι κλειδωμένη σε αυτά τα μόρια υδρογόνου μπορεί να μειώσει αμέσως το αποτύπωμα των βιομηχανιών, των βαρέων μεταφορών και της θερμότητας με τρόπους που η ηλεκτρική ενέργεια από μόνη της δεν μπορεί», δήλωσε ο Miguel Lobo, επικεφαλής της Lightsource bp στην Πορτογαλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης