Ενέργεια

Το μπρα ντε φερ των Ρώσων και η εκτροπή του LNG από Ασία στην Ευρώπη - Αποκλιμάκωση των τιμών

Το μπρα ντε φερ των Ρώσων και η εκτροπή του LNG από Ασία στην Ευρώπη - Αποκλιμάκωση των τιμών
Αιτία η αφορμή ο Nord Stream 2 για το μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι;
Σχετικά Άρθρα
(UPD) Αποκλιμάκωση στις τιμές φυσικού αερίου σήμερα 23/12 με τις τιμές του φυσικού αερίου TTF για το συμβόλαιο Ιανουαρίου 2022 στα 141,3 ευρώ/MWh με πτώση 18,2%
Στο μεταξύ στα 174,6 ευρώ/thMWh διαμορφώθηκε χθες η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF καταγράφοντας μικρή μείωση σε σχέση με το ιστορικό υψηλό της Τρίτης 21/12 που ανήλθε στα 181 ευρώ/thMWh. Εξέλιξη, που σε καμία περίπτωση δεν είναι καθησυχαστική ούτε προδικάζει αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης που μαίνεται στην Ευρώπη, αφού τοι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 800% από την αρχή του έτους.
Μετά από τέσσερις μήνες κατά τους οποίους η φθίνουσα εμπιστοσύνη στη ρωσική προσφορά αερίου είχε ωθήσει τις τιμές του καυσίμου στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία, η τελευταία άνοδος των τιμών απειλεί να ανεβάσει περαιτέρω τους λογαριασμούς ενέργειας για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία σε ολόκληρη την Ευρώπη αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και προκαλώντας τριγμούς στην οικονομία.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ακολουθούν την τρελή πορεία του φυσικού αερίου από το οποίο είναι εξαρτημένο σε πολύ μεγάλο βαθμό το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης ειδικά την περίοδο αυτή των μειωμένων θερμοκρασιών και της περιορισμένης συνεισφοράς των ΑΠΕ.

Σταμάτησε η φρενήρης άνοδος των τιμών

Για σήμερα 23/12 η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψε μείωση σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, χωρίς ωστόσο αυτό να καθησυχάζει τα πράγματα αφού ήδη βρίσκεται σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα. Στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού η τιμή διαμορφώθηκε στα 348,33 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 16,3% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Σε ότι αφορά το μίγμα συνεχίζεται η μειωμένη συνεισφορά των ΑΠΕ 14,89% ενώ αποκλιμακώνεται η συμμετοχή των μεγάλων υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ στο 12,56%. Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο 50,83%, ενώ η συμμετοχή του λιγνίτη είναι στο 12,23%. Ελαφρά αποκλιμάκωση παραμένοντας ωστόσο σε πολύ υψηλά επίπεδα καταγράφουν οι τιμές στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές με τη Γαλλία να συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα της ακρίβειας με 416,44 ευρώ/MWh, τη Γερμανία να βρίσκεται στα 300,73 ευρώ/MWh και την σταθερά φθηνότερη Πολωνία στα 218,13 ευρώ/MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 800% το 2021 στην Ευρώπη, αρχικά λόγω αναζωπύρωσης της παγκόσμιας ζήτησης και του ανταγωνισμού με την Ασία, όταν οι κυβερνήσεις χαλάρωσαν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Το πρόσφατο ράλι τιμών ήρθε μετά τη μείωση των ροών από τον αγωγό Yamal-Europe, μιας από τις τρεις διαδρομές που χρησιμοποιεί η ρωσική Gazprom για την παροχή φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Ευρώπη.
Οι διακοπές των πυρηνικών της Γαλλίας βοήθησαν επίσης στην αύξηση των τιμών ενώ και η Γερμανία θα κλείσει σχεδόν το ήμισυ της πυρηνικής δυναμικότητάς της πριν από το τέλος του έτους.

Crash test διαπραγμάτευσης σε επίπεδο κορυφής

Η Gazprom έχει αρνηθεί να πουλήσει επιπλέον όγκους στην Ευρώπη πέραν αυτών που καλύπτονται από μακροπρόθεσμες συμβάσεις, ενώ έχει αφήσει τις δικές της εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην ήπειρο να πέσουν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα. Αύξησε ελαφρώς τις εξαγωγές τον Νοέμβριο και πρόσθεσε ποσότητες στις δικές της εγκαταστάσεις αποθήκευσης, αλλά τα επίπεδα παραμένουν πολύ χαμηλότερα από αυτά που ήταν το 2019 και το 2020.
Αρκετοί φοβούνται ότι είναι πιθανή Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να διαταράξει ακόμη περισσότερο τις προμήθειες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ευρωπαίοι πολιτικοί και ειδικοί του κλάδου κατηγορούν τη Ρωσία ότι μειώνει την προμήθεια αερίου προκειμένου να πιέσει τους ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν τον αγωγό Nord Stream ΙΙ.
Πάντως η Gazprom έχει επανειλημμένως απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς και δηλώνει ότι έχει εκπληρώσει όλες τις συμβάσεις της με ευρωπαίους αγοραστές.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση με το Nord Stream 2. Αυτή είναι μια καθαρά εμπορική κατάσταση» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, όταν ρωτήθηκε για τις μειωμένες προμήθειες μέσω του αγωγού Yamal.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην Ευρώπη πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο με προορισμό την Ασία αλλάζουν ρότα στα μέσα του ταξιδιού, καθώς οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν αυξημένες τιμές. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times που επικαλείται δηλώσεις αναλυτών του Platts και του ICIS.
Σύμφωνα με στοιχεία της Platts, η διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών και ασιατικών τιμών αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί.
Οι αποστολές spot LNG στην Ευρώπη κοστολογούνται σε περίπου 48,5 δολ/Mmbtu σε σύγκριση με 41 δολ /Mmbtu στην Ασία. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο οι τιμές στην Ασία ήταν κατά μέσο όρο 5 δολ/Mmbtu πάνω από αυτά στην Ευρώπη.
«Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκαλούν μετακινήσεις φορτίου», δήλωσε ο Alex Froley αναλυτής στην ερευνητική εταιρία συμβούλων ICIS. Αυτές οι κινήσεις περιλαμβάνουν την εκτροπή αμερικανικών πλοίων LNG με προορισμό την Ασία προς ευρωπαϊκά λιμάνια, ενώ έχει γίνει και η πρώτη αποστολή του αυστραλιανού LNG στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης