Ενέργεια

Καταγγελία της ουκρανικής Naftogaz στην ΕΕ για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Gazprom

Καταγγελία της ουκρανικής Naftogaz στην ΕΕ για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Gazprom
Την κατηγορεί για «κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της» στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου

Η ουκρανική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz κατέθεσε την Τετάρτη (22 Δεκεμβρίου) καταγγελία για τον ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ρωσικής Gazprom για «κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της» στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, καλώντας τις αρχές της ΕΕ να λάβουν άμεσα μέτρα για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

«Η Gazprom μείωσε απότομα την παράδοση φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή spot αγορά, παρά την αυξανόμενη ζήτηση, και εμποδίζει άλλες εταιρείες να προμηθεύουν επιπλέον αέριο την Ευρώπη και να ανταγωνίζονται την Gazprom», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, Yuriy Vitrenko σύμφωνα με το Euractiv.
«Αυτή είναι μια από τις βασικές αιτίες της κρίσης που συμβάλλει στις τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οι ενέργειες της Gazprom είναι αντιανταγωνιστικές και έχουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες για όλους τους ευρωπαίους καταναλωτές. Η Naftogaz, ως σημαντικός αγοραστής φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, έχει υποστεί ζημίες λόγω αυτών των καταχρήσεων. Ως εκ τούτου, η Naftogaz ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανταποκριθεί κατάλληλα σε αυτές τις παραβιάσεις».
Στην καταγγελία της, η Naftogaz τόνισε μια σειρά από συγκεκριμένες καταχρήσεις. Συγκεκριμένα, αυτό έχει να κάνει με τη «σκόπιμη άρνηση» της Gazprom να ξαναγεμίσει σωστά τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου στην ΕΕ, οι οποίες ανήκουν στην Gazprom ή στις οποίες έχει δεσμεύσει με σημαντικές μακροπρόθεσμες δυναμικότητες.
Επιπλέον, η ρωσική εταιρεία σταμάτησε να πουλά φυσικό αέριο μέσω της δικής της Πλατφόρμας Ηλεκτρονικών Πωλήσεων, απότομα και χωρίς να αιτιολογεί, υποστηρίζει η Naftogaz.

Ρεκόρ στις τιμές

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έφτασαν σε νέο υψηλό ρεκόρ την Τρίτη (1921 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα). Ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί και εμπειρογνώμονες του κλάδου κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι παρακράτησε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη εν μέσω πολιτικών εντάσεων για την Ουκρανία, καθώς και καθυστερήσεων στην πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2. Η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση. «Η Ευρώπη έχει πολύ λίγο απόθεμα αποθήκευσης αυτό το χειμώνα και η ισορροπία της εξαρτάται επομένως πολύ περισσότερο από τις εισαγωγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο James Waddell, επικεφαλής ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στην Energy Aspects, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με τη Naftogaz, παρά το γεγονός ότι έχει επαρκείς όγκους φυσικού αερίου και μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα ελεύθερης διαμετακόμισης του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας, η Gazprom αρνήθηκε να παραδώσει αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου είπε επίσης ότι η Gazprom απέτυχε επίσης να προσθέσει ένα σημείο μεταφοράς φυσικού αερίου στην ηλεκτρονική της πλατφόρμα προκειμένου να λάβει φυσικό αέριο στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας και ότι η Gazprom συνεχίζει να εμποδίζει την εξαγωγή φυσικού αερίου από ανεξάρτητους Ρώσους παραγωγούς φυσικού αερίου και τις ροές από την Κεντρική Ασία προς Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Naftogaz, στόχος μιας τέτοιας δράσης είναι να δημιουργηθεί ένα τεχνητό έλλειμμα φυσικού αερίου για να πιέσει την ΕΕ να εξασφαλίσει την ταχεία θέση σε λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 χωρίς συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης