Ενέργεια

Σύστημα για την πιστοποίηση της αφαίρεσης άνθρακα ετοιμάζει η ΕΕ

Σύστημα για την πιστοποίηση της αφαίρεσης άνθρακα ετοιμάζει η ΕΕ

Στόχος η δημιουργία ρυθμιζόμενης αγοράς της ΕΕ για την εμπορία και την παροχή οικονομικού κινήτρου για την αποθήκευση CO2

 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα δημιουργήσουν ένα σύστημα για την πιστοποίηση της αφαίρεσης άνθρακα το επόμενο έτος, ως ένα βήμα προς τη δημιουργία μιας ρυθμιζόμενης αγοράς της ΕΕ για την εμπορία τους και την παροχή οικονομικού κινήτρου για την αποθήκευση CO2.

Η άμεση σύλληψη αέρα και άλλες τεχνολογίες χρησιμοποιούν χημικές αντιδράσεις για την εξαγωγή διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί στη συνέχεια να τοποθετηθεί σε μακροχρόνια αποθήκευση, ενώ τα δέντρα, το έδαφος και οι υγρότοποι παρέχουν φυσικούς τρόπους για την απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα.

Ως μέρος του σχεδίου της να έχει καθαρές μηδενικές εκπομπές όλων των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, η ΕΕ θέλει να κλιμακώσει τις αφαιρέσεις για να αντισταθμίσει τις εκπομπές από τομείς όπως η γεωργία και η βαριά βιομηχανία, οι οποίοι δεν αναμένεται να είναι σε θέση να μηδενιστούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταρτίσει ένα σύστημα πιστοποίησης των αφαιρέσεων άνθρακα το 2022, μετρώντας τις αφαιρέσεις CO2 από τεχνολογίες και μεμονωμένες εκμεταλλεύσεις γης στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια αποθήκευσης του CO2.

Πώληση πιστώσεων

Αυτό θα επέτρεπε στους αγρότες και τους ιδιοκτήτες γης να κερδίσουν πιστώσεις αναγνωρισμένες από την ΕΕ για την αφαίρεση του CO2 και να πουλήσουν τις πιστώσεις σε ρυπαίνοντες που πρέπει να εξισορροπήσουν τις εκπομπές τους.

Ορισμένοι εταιρικοί γίγαντες όπως η Microsoft έχουν δηλώσει ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο για αντισταθμίσεις κατάργησης.

Το σύστημα θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για μια ρυθμιζόμενη από την ΕΕ αγορά που θα εμπορεύεται πιστοποιημένες πιστώσεις αφαίρεσης άνθρακα μετά το 2030 ή θα τις προσθέτει στην υπάρχουσα αγορά άνθρακα της ΕΕ, η οποία απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια και βιομηχανικές εταιρείες να αγοράζουν άδεια κάθε φορά που εκπέμπουν CO2.

"Θα φτάσουμε σε μειώσεις 85%, 95% (εκπομπές) έως το 2030; Αναμφίβολα όχι, γιατί αυτό δεν είναι καν στο πολιτικό τραπέζι", δήλωσε ο Wijnand Stoefs, υπεύθυνος πολιτικής στο Carbon Market Watch.

Αντιστάθμιση άνθρακα

Οι αφαιρέσεις μπορούν ήδη να πωληθούν σε εθελοντικές αγορές για πιστώσεις αντιστάθμισης άνθρακα, οι οποίες στερούνται τυποποιημένων κανόνων και έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς ορισμένων πιστώσεων.

Η ΕΕ θέλει αρχικά έργα να δεσμεύουν πέντε εκατομμύρια τόνους CO2 από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο έως το 2030.

Αυτό είναι ένα μικρό κλάσμα των άνω των 3 δισεκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου CO2 που εκπέμπει η ΕΕ, αλλά ο στόχος θα επιχειρούσε να ξεκινήσει εκκολαπτόμενες τεχνολογίες.

Μεγάλης κλίμακας έργα άμεσης σύλληψης αέρα βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά όχι στο μπλοκ της ΕΕ των 27 χωρών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης