Ενέργεια

Η θέση Γερμανίας και Γαλλίας ως προς την επιλογή της πυρηνικής ενέργειας

Η θέση Γερμανίας και Γαλλίας ως προς την επιλογή της πυρηνικής ενέργειας
Η Γαλλία θέλει να δει την πυρηνική ενέργεια να ταξινομείται ως βιώσιμη ενέργεια στο νέο σύστημα ταξινόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ορισμό των βιώσιμων επενδύσεων

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, κατά την πρώτη επίσκεψη του νέου Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Christian Lindner στο Παρίσι, δήλωσαν ότι οι συνομιλίες για τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας θα είναι δύσκολες, ακόμη και αν συμφωνήσουν στα περισσότερα άλλα ζητήματα.

Η Γαλλία, η οποία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο, θέλει να δει την πυρηνική ενέργεια να ταξινομείται ως βιώσιμη ενέργεια στο νέο σύστημα ταξινόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ορισμό των βιώσιμων επενδύσεων. Ωστόσο, πολλά κράτη της ΕΕ έχουν εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια και θέλουν πόρους της ΕΕ για τη στήριξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Η κατεύθυνση των δύο χωρών

Και οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ήταν σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες ως προς την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική καθώς και τη ρύθμιση των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ο Lindner μέλος του φιλελεύθερου κόμματος FDP, είπε ότι τα πυρηνικά ήταν «μια δύσκολη συζήτηση» και αναφέρθηκε «στο γερμανικό πολιτικό πλαίσιο». Τα δύο άλλα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού -οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες- είναι λιγότερο πιθανό να συμφωνήσουν με το αίτημα της Γαλλίας να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη ενέργεια.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι συνομιλίες μεταξύ της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πυρηνικό ζήτημα θα οδηγούσαν σε «μια καλή λύση για όλες τις πλευρές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία παράγει περίπου τα 3/4 της ηλεκτρικής της ενέργειας από την πυρηνική και η κεντρώα κυβέρνηση του Προέδρου Emmanuel Macron επιθυμεί να κρατήσει ζωντανή την ταλαιπωρημένη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας με συμβόλαια για νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Τέλος, η ταξινόμηση της πυρηνικής ενέργειας, η οποία έχει το πλεονέκτημα της δημιουργίας τεράστιων όγκων ενέργειας χωρίς να παράγει εκπομπές άνθρακα, ως βιώσιμης θα διευκόλυνε τη βιομηχανία να βρει επενδυτές και χρηματοδότηση. Αλλά οι αντίπαλοι επισημαίνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και το πρόβλημα των μακρόβιων πυρηνικών αποβλήτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης