Διεθνή

Πρώτη επίσκεψη του διαδόχου MbS της Σαουδικής Αραβίας στη Ντόχα μετά το εμπάργκο για αναθέρμανση

Πρώτη επίσκεψη του διαδόχου MbS της Σαουδικής Αραβίας στη Ντόχα μετά το εμπάργκο για αναθέρμανση
Διπλωματική κινητικότητα μεταξύ των χωρών του Περσικού

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman (ΜΒΣ) έφτασε στο Κατάρ την Τετάρτη 8/12, στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μετά τη διακοπή των σχέσεων των δύο πλευρών πριν από τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα κράτη του Κόλπου.

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και η αποκατάσταση

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν όλες διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, ισχυριζόμενες ότι υποστήριζε ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες και ήταν πολύ κοντά στην αντίπαλη του Ριάντ Τεχεράνη -- ισχυρισμούς που η Ντόχα αρνήθηκε.
Ωστόσο, οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν πλήρως τον Ιανουάριο 2021 μετά από μια εμβληματική σύνοδο κορυφής στη Σαουδική πόλη Al-Ula στην έρημο.
Τον διάδοχο του θρόνου ΜΒΣ υποδέχθηκε ο εμίρης του Κατάρ Tamim bin Hamad Al Thani, με τον οποίο συνομίλησε, όπως ανέφερε το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας.

Δελτίο Τύπου

Οι δύο χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση την Τετάρτη, αναφέροντας ότι έχουν δεσμευτεί να «ενισχύουν την ενότητα και τη σταθερότητα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου», το οποίο περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Κατάρ.
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας είχε φτάσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το Ομάν, όπου οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες συνολικού ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και θα επισκεφθεί επίσης το Μπαχρέιν την Πέμπτη και στη συνέχεια το Κουβέιτ.

Ο πρίγκιπας ΜΒΣ προσπάθησε να τοποθετηθεί ως υπέρμαχος και πρωταθλητής του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης, παρόλο που η διεθνής φήμη του χτυπήθηκε από τη δολοφονία του Khashoggi.
Ο διάδοχος έχει δηλώσει ότι αποδέχεται τη συνολική ευθύνη της Σαουδικής Αραβίας, αλλά αρνείται μια προσωπική σχέση, με το βασίλειο να λέει ότι ήταν έργο πρακτόρων που είχαν γίνει «απατεώνες».

Υπόθεση Khashoggi

Η σύλληψη ενός άνδρα στο Παρίσι την Τρίτη, ο οποίος ήταν ύποπτος για συμμετοχή στη δολοφονία του Khashoggi, απείλησε να επισκιάσει την περιοδεία του πρίγκιπα ΜΒΣ στον Κόλπο.
Η παγκόσμια εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου αλλοιώθηκε από τη δολοφονία του Khashoggi, ο οποίος ήταν επικριτής των αρχών της Σαουδικής Αραβίας.
Ωστόσο, η Γαλλία απελευθέρωσε την Τετάρτη τον Σαουδάραβα που έφερε διαβατήριο στο όνομα Khalid al-Otaibi, αφού συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν το ίδιο άτομο που καταζητείται με ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από την Τουρκία.

Διπλωματική κινητικότητα

Ο πρίγκιπας ΜΒΣ έφτασε στην Ντόχα μετά από επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου συναντήθηκε με τον Πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι Mohammed bin Zayed και παρευρέθηκε στον χώρο της Expo 2020, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Η περιοδεία του έρχεται ενώ υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα για την επίλυση περιφερειακών διαφορών, ειδικά με το Ιράν και την Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan βρέθηκε στο Κατάρ αυτή την εβδομάδα για διήμερες συνομιλίες.
Η Άγκυρα και η Ντόχα είχαν γίνει οικονομικοί και πολιτικοί εταίροι τον τελευταίο καιρό, με την κυβέρνηση του Erdogan να υποστηρίζει κυρίως τη Ντόχα κατά τη διάρκεια του μποϊκοτάζ του Κατάρ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Η Τουρκία -- η οποία βρίσκεται στη δίνη μιας νέας οικονομικής κρίσης και αναζητά ξένες επενδύσεις και εμπόριο -- επιδίωξε να ανοικοδομήσει τις σχέσεις με πρώην αντιπάλους του στον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας.

Επαναπροσέγγιση Σαουδικής Αραβίας - Ιράν

Φέτος, υπήρξαν ενδείξεις επαναπροσέγγισης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει αρκετούς γύρους συνομιλιών από τον Απρίλιο με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων.
Οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ κλιμακώθηκαν μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης