Παρενέργειες

Η αισιοδοξία για την Omicron ωθεί ανοδικά +3% το πετρέλαιο - Ξεπερνά τα 75 δολάρια το brent

Η αισιοδοξία για την Omicron ωθεί ανοδικά +3% το πετρέλαιο - Ξεπερνά τα 75 δολάρια το brent
Η ύφεση της ανησυχίας ωθεί το πετρέλαιο σε ανοδική πορεία

Η ύφεση της ανησυχίας για την Omicron και η αισιοδοξία, έδωσε ανοδική πορεία στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης για "μαύρο χρυσό".
Στη Νέα Υόρκη, τα futures του αμερικανικού αργού ξεπέρασαν τα 70 δολ. το βαρέλι, μετά και το άλμα του σχεδόν 5% της Δευτέρας.

Αναλυτικότερα, το σημείο αναφοράς, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου 2022 άγγιξε τα 75,38 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 3,15%, όταν τη Δευτέρα σημείωσαν άνοδο 4,6%
Το αμερικανικό αργό WTI Ιανουαρίου 2022 έφτασε τα 71,90 δολάρια το βαρέλι γνωρίζοντας άνοδο 3,48%, ενώ τη Δευτέρα είχε κερδίσει 4,9%.

Οι εταιρείες υπέβαλαν προσφορές τη Δευτέρα για το αργό που αναμένεται να αποδεσμεύσουν οι ΗΠΑ από τα στρατηγικά τους αποθέματα.
Στην Κίνα, οι εισαγωγές πετρελαίου άγγιξαν υψηλό τριμήνου τον Νοέμβριο, μετά την διαμόρφωση νέων ποσοστώσεων για τα διυλιστήρια, σύμφωνα με στοιχεία κρατικών υπηρεσιών του Πεκίνου.

Το αργό ανακάμπτει από τις απώλειες των προηγούμενων έξι εβδομάδων, οι οποίες συνδέονταν με την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του Covid, αλλά και λόγω της κίνησης κορυφαίων καταναλωτών να κινηθούν προς την αξιοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων προκειμένου να συγκρατήσουν τις τιμές.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την τιμή του πετρελαίου της για τον Ιανουάριο του 2022 έδωσε ισχυρή πεποίθηση στην αγορά ότι η ζήτηση θα παραμείνει δυναμική, σημειώνει το πρακτορείο.

Η απελευθέρωση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων αργού αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ελέγξει τις τιμές της βενζίνης. Εκείνοι που θα "κερδίσουν" τη δημοπρασία για τα 32 εκατ. βαρέλια δεν θα ανακοινωθούν δημοσίως πριν τις 14 Δεκεμβρίου, ωστόσο ήδη δύο μεγάλοι διεθνείς διυλιστές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ανέφεραν πηγές του Bloomberg με γνώση του ζητήματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης