Ενέργεια

Μητσοτάκης: Να μην αποκλίνουμε σημαντικά από την τρέχουσα συμφωνία, παρά τις διακυμάνσεις των τιμών φυσικού αερίου

Μητσοτάκης: Να μην αποκλίνουμε σημαντικά από την τρέχουσα συμφωνία, παρά τις διακυμάνσεις των τιμών φυσικού αερίου
(upd)Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής της Ελλάδας στο φυσικό αέριο και η Ελλάδα αξιόπιστος εταίρος, ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξη που έδωσε με τον πρόεδρο Πούτιν μετά τις συνομιλίες τους.
Στα πλαίσια αυτά και παρά τις διακυμάνσεις των τιμών φυσικού αερίου αναμένουμε να μην αποκλίνουν οι συναλλαγές μας από την τρέχουσα συμφωνία, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

O Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει το 40% των αναγκών της Ελλάδας.

«Το τρέχον έτος αυξήσαμε τις εξαγωγές μας κατά 12%.
Στο μέλλον θα συνεχίσουμε τις εγγυημένες, αδιάκοπες προμήθειες».
«Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στην προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και την ΕΕ», σημείωσε.

Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κάτι οριστικό, προς το παρόν τουλάχιστον, για το τι θα ισχύσει στις νέες προμήθειες του φυσικού αερίου προς την χώρα μας το 2022.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αυτά που είπε ο Πούτιν: Κατά πρώτον ότι το ΝΑΤΟ έχει εχθρική συμπεριφορά προς την Ρωσία και ότι έχει καλέσει τον Ιρανό πρόεδρο στην Ρωσία στις αρχές του 2022.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της." Μας ανησυχεί η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Βασιζόμαστε ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν μελλοντικά .
Θα συσταθεί μια Επιτροπή που θα εισηγηθεί προτάσεις από κοινού με τις ΗΠΑ κατόπιν ιδέας του προέδρου Biden. Η Ρωσία προετοιμάζει τις προτάσεις της."

Οι ελληνορωσικές σχέσεις

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, όπως υπογράμμισε.

Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%» ανέφερε ενδεικτικά. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε.

Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα».

Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε για τη φιλοξενία, κάνοντας λόγο για «γέφυρα ενδυνάμωσης» μεταξύ των λαών. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σήμερα και συμπίπτει με την επέτειο των 200 χρόνων της εθνικής ανεξαρτησίας, σε έναν αγώνα όπου η ομόθρησκη Ρωσία είχε καθοριστικό ρόλο. 

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν τα κοινά που ενώνουν τις δύο χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, υπήρξε συζήτηση και για το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-2024, ένα σημαντικό κείμενο με πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος. Επίσης, διαπιστώθηκαν τομείς που μπορούν οι δύο χώρες να συγκλίνουν, όπως οι πυρκαγιές, που ξέσπασαν το καλοκαίρι, που έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν που ανταποκρίθηκε το καλοκαίρι στο αίτημα βοήθειας, παρά τις ταυτόχρονες πυρκαγιές στη Σιβηρία, μια συνεργασία μπορεί να επεκταθεί. 

Συζητήσαμε περισσότερες προοπτικές επενδύσεων, θέματα που αφορούν τον τουρισμό», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, τι συμβαίνει στην ανατολική μεσόγειο. Δυστυχώς, η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική, αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, πρόσθεσε. 

Για το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του στη συνεπή και εποικοδομητική στάση της Ρωσίας, με στόχο μία βιώσιμη λύση. «Οποιαδήποτε λύση στη βάση των δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται» τόνισε, προσθέτοντας ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, θα κλείσει τα περιθώρια προόδου. 

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας. «Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις, προκρίνω την ανάγκη να μένουν πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» επισήμανε, με στόχο μια λειτουργική σχέση που συμφέρει όλες τις πλευρές. «Η Ελλάδα προσεγγίζει με πολύ προσοχή αυτές τις σχέσεις, γι' αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση μιας κρίσης στην Ουκρανία», που δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους, είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η εγκαρδιότητα της υποδοχής αντανακλά την ευθύτητα του διαλόγου αλλά και τη βούληση για διατήρηση των διμερών σχέσεων που διαρκούν αιώνες, μια παράδοση που δεν μπορούν να διαταρράξουν οι όποιες στιγμές απομάκρυνσης. «Η Ελλάδα παραμένει παρούσα στη Ρωσία, όχι μόνο με τους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους πολίτες ελληνικής καταγωγής, που διακρίνονται, αλλά υπάρχει και μέσα από τους δεκάδες νέους που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα. Η σχέση Ελλήνων και Ρώσων είναι μια διαδρομή συνεχής και διαρκής, γι' αυτό δεν έχει μόνο παρελθόν και παρόν αλλά και μέλλον».

Μητσοτάκης προς Τουρκία μετά τη συνάντηση με Πούτιν: Η Ελλάδα θα υπερασπίζεται την κυριαρχία της


«Η Ελλάδα θα υπερασπίζεται με κάθε τρόπο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» διεμήνυσε στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Το πλαίσιο που έχουμε προσδιορίσει με την Τουρκία είναι πολύ σαφές: οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης με χώρες όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο ήμουν σαφής. Επισήμανα ότι δυστυχώς η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική, διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία, αλλά δυστυχώς προβαίνει και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και πολλές φόρες ναρκοθετούν τη σταθερότητα στην περιοχή» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

Η Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι ανοιχτή στο διάλογο, πάντα στο πλαίσιο όμως της διεθνούς νομιμότητας και του δίκαιου της θάλασσας που στήριζε πάντα η Ρωσία ως το ουσιαστικό πλαίσιο που πρέπει να λύνονται οι διμερείς διαφορές.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την εκτίμησή του στη συνεχή εποικοδομητική στάση της Ρωσίας στην Κύπρο, και επανέλαβε τη θέση του για μια βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κρατική οντότητα κυριαρχία και ιθαγένεια… «Οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Για τα Βαρώσια προειδοποίησε πως αν η Τουρκία προχωρήσει στις εξαγγελίες της για εποικισμό της περίκλειστης πόλης θα κλείσει τα περιθώρια προόδου σε αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας ΕΕ - Ρωσίας με μια λειτουργική σχέση που συμφέρει όλες τις πλευρές. «Η αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχία. Μια σύγκρουση δε θα έχει νικητή θα έχει μονό χαμένους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη έκανε λόγο για ανάγκη διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις στην προκαθορισμένη ημερομηνία.


Νωρίτερα:

H έλευση του Πρωθυπουργού στο Σότσι για την συνάντησή του με τον Bλάδιμηρ Πούτιν θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 13/7.
Οι δυο ηγέτες να αναμένεται να συζητήσουν όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας και την ενίσχυσή της, καθώς και την υιοθέτηση κοινού προγράμματος δράσεων για τα έτη 2022 – 2024. Άλλωστε, ήδη υπάρχει πολύ πετυχημένη συνεργασία στο πλαίσιο της μεικτής διυπουργικής επιτροπής που είχε συμφωνήσει ο πρωθυπουργός με το ρώσο ομόλογό του πέρυσι τον Ιανουάριο στη χώρα μας.

Στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Πούτιν θα βρεθούν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, στις οποίες δίνει πολύ μεγάλο βάρος η Αθήνα, καθότι θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Λιβύη όπου υπάρχουν και τα τουρκικά στρατεύματα, αλλά και η εξέλιξη της πανδημίας.

Το ενεργειακό

Το ενεργειακό θα είναι στο επίκεντρο και αναμένεται να επισφραγιστεί η νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά με την δραστηριοποίηση του ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα, που χθες Τρίτη 12/7 ολοκλήρωσε τις επαφές με τον Αλεξέυ Μίλλερ της Gazprom, έχει επιδιώξει την ελαχιστοποίηση της σύνδεσης των εισαγωγών φυσικού αερίου με TTF για το 2022, που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να πέσει κάτω από το 80% των ποσοτήτων σύμφωνα με τις τρέχουσες ενδείξεις. Και αυτό γιατί εύλογα η ρωσική πλευρά σπεύδει να εκμεταλλευεθεί την ευνοϊκή συγκυρία όπως κάνει σε όλες τις εξαγωγές της.
O YΠΕΝ θα επιστρέψει σήμερα στην Ελλάδα έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή του.

Oι τιμές του φυσικού αερίου ανέβηκαν 6,5% χθες όσον αφορά τα συμβόλαια Ιανουαρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2022 στα 95,8 ευρώ/MWh, αποδεικνύοντας και την κρισιμότητα του θέματος.

Κρίσισμη παράμετρος θα είναι επίσης η διάρκεια της συμφωνίας, όπου οι Ρώσοι σύμφωνα με πληροφορίες επιλέγουν να είναι διάρκειας ενός έτους, αλλά και οι ποσότητες που θα αφορούν.
Σε αυτήν την κατεύθυνση η ελληνική πλευρά επιδιώκει βελτιώσεις.

Κατά την χθεσινή ημέρα η ρωσική πλευρά επέλεξε να δημοσιοποιήσει την συνολική προμήθεια προς την Ελλάδα για το 2021 όσον αφορά το 11μηνο αναφέροντας:

Συνάντηση εργασίας μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής Διαχείρισης της Gazprom, Alexey Miller, και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κώστα Σκρέκα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη.
Τα μέρη εξέτασαν την κατάσταση και τις προοπτικές της συνεργασίας τους στον ενεργειακό τομέα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.
Σημειώθηκε ότι η Gazprom εξήγαγε πάνω από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα τους 11 μήνες του 2021.
Πρόκειται για ένα ρεκόρ προμηθειών για περίοδο 11 μηνών, που είναι μεγαλύτερο από τον όγκο του φυσικού αερίου που παραδόθηκε στο σύνολο του έτος 2020.

Σε κάθε περίπτωση η τελική συμφωνία θα υπογραφεί από τον διευθύνοντα της ΔΕΠΑ Κώστα Ξιφαρά και τον Αλ. Μίλλερ της GAZPROM ενώ σε αντίστοιχες συμφωνίες αναμένεται να προχωρήσουν και οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι, που έχουν τα δικά τους συμβόλαια.

Μητσοτάκης σε Πούτιν: Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας

Σε εξέλιξη είναι εδώ και περίπου 30 λεπτά η κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, στην εξοχική κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας στο Σότσι της Ρωσίας.

Κατά την υποδοχή του από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό». Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τονίσει πως θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέχασε να εξάρει τη συμβολή της Ρωσίας στην ευόδωση των στόχων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της, ενώ δήλωσε περιχαρής, που επισκέπτεται το Σότσι, κατοικία, όπως είπε, πολλών Ρώσων ελληνικής καταγωγής. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θύμισε στον κ. Πούτιν ότι για πρώτη φορά επισκέφθη το Σότσι πριν από 30 χρόνια, όταν συνόδευε τον αείμνηστο πατέρα του και τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας Ελλάδος συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος από τον ρυθμό ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων υπογραμμίζοντας ότι εφέτος καταγράφεται σημαντική αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, φθάνοντας τα επίπεδα προ πανδημίας, ήτοι του 2019.

Καταλήγοντας, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα καλύψει και ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων.

Μετά το πέρας του τετ α τετ, και του γεύματος εργασίας, που θα ακολουθήσει, οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης