Ενέργεια

Η Εskom «παρατά» τον άνθρακα και στρέφεται σε φυσικό αέριο και ΑΠΕ

Η Εskom «παρατά» τον άνθρακα και στρέφεται σε φυσικό αέριο και ΑΠΕ
Η Eskom προσπαθεί να βελτιώσει την απόδοση του στόλου άνθρακα της μέσω βαθιάς συντήρησης, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη αποφέρει αποτελέσματα

Την απεξάρτηση από τον άνθρακα και τη στροφή προς το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξετάζει η Eskom σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της στο Reuters.

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Αφρικής έχει εφαρμόσει διακοπές ρεύματος για περισσότερο από μια δεκαετία στο πιο βιομηχανοποιημένο έθνος της Αφρικής, οι οποίες εμπόδισαν την οικονομική ανάπτυξη και απέτρεψαν τις επενδύσεις, ενώ το χρέος της φτάνει στα 25 δις δολ. που εξυπηρετεί μέσω τακτικών κρατικών προγραμμάτων διάσωσης.

«Από την κρίση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Eskom και το υπερβολικό χρέος της εταιρείας, η ενεργειακή μετάβαση φαντάζει ως μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να πείσουμε τους ανθρώπους να έρθουν και να δημιουργήσουν εργοστάσια εδώ για τις ΑΠΕ, τα οποία με την σειρά τους θα δημιουργήσουν σημαντικές θέσεις εργασίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Andre de Ruyter.

Η ενεργειακή δράση της Eskom

Η Eskom εκμεταλλεύεται 15 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που παράγουν περισσότερο από το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, αλλά τακτικά καταστρέφονται. Διαχειρίζεται επίσης τον μοναδικό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Αφρικής. Ωστόσο, πρόκειται να κλείσει εργοστάσια άνθρακα με συνολική ισχύ 22.000 MW που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους έως το 2035. Το σχέδιο είναι να αντικατασταθούν μερικά από αυτά με φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να επιτραπεί σε ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να καλύψουν το έλλειμμα. Μέχρι το 2050, η Eskom ελπίζει να επιτύχει «καθαρό μηδέν».

Η Eskom προσπαθεί να βελτιώσει την απόδοση του στόλου άνθρακα της μέσω βαθιάς συντήρησης, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη αποφέρει αποτελέσματα. Αντικατοπτρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο De Ruyter είπε ότι μπορεί να χρειαστούν άλλα τρία έως τέσσερα χρόνια για να δούμε μια σημαντική αλλαγή στον παράγοντα διαθεσιμότητας ενέργειας των μονάδων άνθρακα που εξακολουθούν να λειτουργούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης