Ενέργεια

Μετακομίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο η Shell - H νέα επωνυμία

Μετακομίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο η Shell - H νέα επωνυμία
Ξαφνιασμένη η ολλανδική κυβέρνηση από την απόφαση του Ομίλου

Ο αγγλο-ολλανδικός πετρελαϊκός κολοσσός Royal Dutch Shell ανακοίνωσε σήμερα (15/11) ότι ήθελε να απλοποιήσει τη δομή του, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα ιδίως τη μεταφορά της φορολογικής του έδρας και των οργάνων διοίκησης από την Ολλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Shell θα αλλάξει το όνομα της σε Shell PLC, καθώς δεν θα πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για τη χρήση της ονομασίας Royal.

Ο όμιλος θέλει «να ευθυγραμμίσει τη φορολογική του έδρα με τη χώρα στην οποία είναι εγγεγραμμένος, το Ηνωμένο Βασίλειο», όπου σκοπεύει επίσης να μεταφέρει τα διοικητικά του όργανα, ανέφερε ο όμιλος σε δήλωση. Οι μέτοχοι θα πρέπει να ψηφίσουν για τις προτεινόμενες αλλαγές στις 10 Δεκεμβρίου.

Η ολλανδική κυβέρνηση έσπευσε να απαντήσει. «Μας εκπλήσσει δυσάρεστα αυτό. Η κυβέρνηση εκφράζει τη βαθιά λύπη της για αυτήν την ανακοίνωση του αγγλο-ολλανδικού ομίλου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Στεφ Μπλοκ, στο Twitter.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός θα ζητήσει από τους μετόχους να ψηφίσουν για τη μεταφορά της φορολογικής του κατοικίας από την Ολλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θέλει επίσης να καταργήσει τη διπλή δομή μετοχών της προς όφελος μιας μόνο κατηγορίας μετοχών για να ενισχύσει την «ταχύτητα και την ευελιξία» των πληρωμών των μετόχων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, θα μετεγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας Jessica Uhl θα μετακινηθεί επίσης, μαζί με άλλους επτά ανώτερους υπαλλήλους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης