Ενέργεια

D. Yergin (IHS Markit): Αντιφάσεις στην αγορά πετρελαίου - «Προληπτική υποεπένδυση στην προσφορά»

D. Yergin (IHS Markit): Αντιφάσεις στην αγορά πετρελαίου - «Προληπτική υποεπένδυση στην προσφορά»
Σύμφωνα με τον Yergin, οι παραγωγοί πετρελαίου «προφανώς δεν επενδύουν αρκετά» επειδή οι επενδυτές θέλουν να είναι πιο προσεκτικοί και να ασκούν κεφαλαιακή πειθαρχία

Tην πίεση που υφίστανται οι εταιρείες πετρελαίου και την προσπάθεια που κάνουν για την ενεργειακή μετάβαση, κατέγραψε ο αντιπρόεδρος της IHS Markit και ειδικός σε θέματα πετρελαίου, Daniel Yergin, μιλώντας στο CNBC.

«Οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου βρίσκονται υπό πίεση να μειώσουν τις επενδύσεις στην παραδοσιακή παραγωγή ενέργειας σε μια εποχή που η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται – και αυτό οδηγεί σε μια «προληπτική υποεπένδυση» στην προσφορά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η τρέχουσα κατάσταση

Σύμφωνα με τον Yergin, οι παραγωγοί πετρελαίου «προφανώς δεν επενδύουν αρκετά» επειδή οι επενδυτές θέλουν να είναι πιο προσεκτικοί και να ασκούν κεφαλαιακή πειθαρχία. Από την άλλη πλευρά, «η παγκόσμια ζήτηση θα επιστρέψει εκεί που ήταν το 2019 τους επόμενους μήνες και… η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται, επομένως θα χρειαστείτε επενδύσεις», είπε.

Στη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι βλέπει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να φτάνει τα 100,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022 - δηλαδή περίπου 0,5 εκατομμύρια bpd πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η εστίαση στη μετατόπιση από τα παραδοσιακά καύσιμα προς την καθαρή ενέργεια μπορεί επίσης να συμβάλει σε έλλειψη εφοδιασμού, είπε ο Yergin. Η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται ταχύτερα από την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή καθαρή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες του κόσμου. «Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι ένα από τα πράγματα που μπορεί να δούμε είναι μια σειρά από κρίσεις», πρόσθεσε.

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, τονίζοντας ότι η εύρεση της ισορροπίας τους είναι πιο σημαντική και επείγουσα από την κλιματική αλλαγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης