Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η «κυβίστηση» της Gazprom φουντώνει την ενεργειακή αβεβαιότητα στην Ευρώπη

Η «κυβίστηση» της Gazprom φουντώνει την ενεργειακή αβεβαιότητα στην Ευρώπη
H αποθήκευση που ελέγχεται από την Gazprom στην Ευρώπη παραμένει περίπου στο 1/3 των επιπέδων που παρατηρήθηκαν πριν από ένα χρόνο

Πυκνώνουν οι σκιές γύρω από τις προθέσεις της Μόσχας αναφορικά με τις τιμές φυσικού αερίου, έπειτα από τις νέες εξελίξεις, που αναδημοσιεύει το Reuters. Ειδικότερα, η Gazprom αρνήθηκε να δεσμεύσει επιπλέον χωρητικότητα για να στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε δημοπρασίες σήμερα (2/11).

Το Κρεμλίνο είπε ότι η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη να ξεκινήσει την άντληση επιπλέον αερίου στην Ευρώπη μόλις αναπληρωθεί η εσωτερική αποθήκευση, σύμφωνα με την εντολή που δόθηκε στην Gazprom την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο Vladimir Putin.

Η ρωσική εταιρεία δεν επιφύλαξε καμία χωρητικότητα για να στείλει καύσιμα στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς μέσω Ουκρανίας και Πολωνίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών δημοπρασιών χωρητικότητας.

Η ενεργειακή δύναμη της Ρωσίας

Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία παρέχει το 1/3 του φυσικού αερίου της Ευρώπης και οι προθέσεις εφοδιασμού της είναι κρίσιμες σε μια εποχή που οι τιμές spot σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν εκτοξευθεί, πλήττοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η χώρα έχει δηλώσει ότι εκπληρώνει πλήρως τις συμβατικές της υποχρεώσεις, αλλά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας και ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν προτείνει η Μόσχα να κάνει περισσότερα. Η Μόσχα αρνείται ότι χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο.

Μάλιστα, η αποθήκευση που ελέγχεται από την Gazprom στην Ευρώπη παραμένει περίπου στο 1/3 των επιπέδων που παρατηρήθηκαν πριν από ένα χρόνο. Τέλος, οι αναλυτές της Jefferies ανέφεραν σε σημείωμα ότι παραμένει το ερώτημα εάν η Ρωσία θα διαθέσει επιπλέον όγκους μόνο μέσω του Nord Stream 2, ο οποίος εξακολουθεί να στερείται ρυθμιστικής έγκρισης από τη Γερμανία για να ξεκινήσει να λειτουργεί.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης