Περιβάλλον

Επενδυτική πρωτοβουλία 808 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική μέσω του Στρατηγικού Οδικού Χάρτη της Ελληνικός Χρυσός

Επενδυτική πρωτοβουλία 808 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική μέσω του Στρατηγικού Οδικού Χάρτη της Ελληνικός Χρυσός

Στην πλήρη ανάπτυξή της, η επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας θα δημιουργήσει 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας

Πρόσφατα η Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε τον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη 2021-2024, ο οποίος αποτελεί τμήμα της υλοποίησης της αναβαθμισμένης επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας και της Πολιτείας.

Πρόκειται για τον οδηγό προς την πλήρη ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας, μιας από τις μεγαλύτερες απευθείας ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, που αναμένεται να αναδείξει την χώρα μας σε κορυφαίο παραγωγό χρυσού πανευρωπαϊκά.

Με τον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη δρομολογούνται την ερχόμενη τετραετία σημαντικές κεφαλαιακές επενδύσεις άνω των 808 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ άλλων για:

  • Ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές
  • Περαιτέρω επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και σύγχρονες πρακτικές με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, την ψηφιοποίηση των εργασιών των μεταλλείων και την αύξηση της παραγωγικότητα του μεταλλείου Ολυμπιάδας. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής, να ανέλθει από τα σημερινά επίπεδα των 400ktn/έτος, στα 650ktn/έτος.
  • Γεωλογικές έρευνες για βιώσιμα κοιτάσματα στην περιοχή του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών

50_2.PNG



Στο πλαίσιο της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας και των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο μετασχηματισμός των λειτουργιών της εταιρείας ενισχύει την ασφάλεια και την παραγωγικότητα, προβλέποντας αύξηση της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, στην πλήρη ανάπτυξή της, η επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας θα οδηγήσει στη δημιουργία 3.000 συνολικά άμεσων θέσεων εργασίας, ενώ για την περίοδο 2021-2024 εκτιμάται ότι θα προστεθούν 1.000 νέες θέσεις για τις κατασκευαστικές εργασίες στο έργο των Σκουριών και θα προκύψουν 314 εκατομμύρια ευρώ έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο.





Ωφελούμενες οι τοπικές κοινωνίες

Σημαντικό χαρακτηριστικό του Στρατηγικού Οδικού Χάρτη είναι οι επενδύσεις που θα συμβάλουν στην ευημερία των τοπικών κοινοτήτων, με 15 εκατομμύρια ευρώ να προωθούνται σε εμπροσθοβαρείς επενδύσεις για τοπικά αναπτυξιακά έργα στο Δήμο Αριστοτέλη, κατόπιν διαμόρφωσης ενός αμοιβαία αποδεκτού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα επενδυτική συμφωνία προβλέπει επένδυση συνολικά 70 εκατομμύριων ευρώ στη ΒΑ Χαλκιδική και ειδικά στον Δήμο Αριστοτέλη, που το καθιστά το μεγαλύτερο πρόγραμμα τοπικών επενδύσεων στην Ελλάδα που γίνεται στα όρια ενός και μόνο δήμου.


41_2.PNG

Επιπρόσθετα, η εταιρεία θα δημιουργήσει ένα πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης στο Στρατώνι της Χαλκιδικής, προκειμένου να εκπαιδεύσει σε νέες δεξιότητες το εργατικό δυναμικό εν όψει της λειτουργίας του νέου μεταλλείου στις Σκουριές, το οποίο  θα είναι πλήρως ηλεκτρικό και θα εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής ειδικά σχεδιασμένες για να δίνουν, μεταξύ άλλων, την δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης.

Μέσω του Κέντρου αυτού, οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός -καθώς και ευρύτερα οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών μακροπρόθεσμα- θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνογνωσία και υψηλής ποιότητας κατάρτιση, καθώς θα έχουν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που αξιώνει η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά και το άκρως απαιτητικό έργο των Σκουριών, με το σύνολο του εκπαιδευτικού προγράμματος να βρίσκει άμεση πρακτική εφαρμογή στα ίδια τα μεταλλεία και ταυτόχρονα οι εκπαιδευόμενοι θα λαμβάνουν πιστοποίηση για τις γνώσεις τους, κάτι που θα έχει ουσιαστική αναγνώριση στην αγορά.


65_2.PNG


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης