Ενέργεια

ΟΠΕΚ+: Δεν αναμένεται μεταβολή στα σχέδια παραγωγής πετρελαίου

ΟΠΕΚ+: Δεν αναμένεται μεταβολή στα σχέδια παραγωγής πετρελαίου

Η JTC διατήρησε την πρόβλεψή της για τη ζήτηση για το επόμενο έτος σταθερή στα 4,2 εκατομμύρια bpd

 

Τεχνική επιτροπή του ΟΠΕΚ+ εμμένει στις προβλέψεις για ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης φέτος, ενόψει της συνεδρίασης την επόμενη εβδομάδα, στην οποία ο όμιλος αναμένεται να επισημάνει μια προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα ( bpd) τον Δεκέμβριο.
Η Μικτή Τεχνική Επιτροπή (JTC), η οποία συνεδρίασε την Πέμπτη, αναμένει τώρα ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 5,7 εκατομμύρια bpd το 2021, 120.000 bpd χαμηλότερα από τις προβλέψεις του ΟΠΕΚ στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του, ανέφεραν δύο πηγές του OPEC+.

Η JTC διατήρησε την πρόβλεψή της για τη ζήτηση για το επόμενο έτος σταθερή στα 4,2 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ+ εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από αυτές του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο οποίος αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 5,5 εκατομμύρια bpd το 2021 και 3,3 εκατομμύρια bpd το 2022.
Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και των συμμάχων τους -γνωστοί συλλογικά ως OPEC+- συναντώνται στις 4 Νοεμβρίου για να αποφασίσουν την πολιτική παραγωγής.

Novak: Η ζήτηση μπορεί να μειωθεί

Αυτή την εβδομάδα ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak δήλωσε ότι αναμένει ο ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει στην προγραμματισμένη άνοδο για τον Δεκέμβριο, όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.
"Η ζήτηση (για πετρέλαιο) μπορεί να μειωθεί καθώς εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα. Βλέπουμε επίσης ότι υπάρχει ένα ακόμη κύμα πανδημίας που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο", είπε ο Novak. Αυτή η άποψη υιοθετήθηκε και από άλλους υπουργούς της ομάδας.

"Η κατάσταση της αγοράς πετρελαίου δείχνει ότι η αύξηση τον Δεκέμβριο... δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 400.000 bpd", ανέφερε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Mohamed Arka, επικαλούμενος το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APS.
Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονταν πάνω από τα 84 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman απέρριψε δύο φορές τις εκκλήσεις αυτή την εβδομάδα από μεγάλες καταναλωτικές χώρες να επιταχύνουν τον ρυθμό αύξησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, λέγοντας ότι ο όμιλος δεν αναμένει ελλείψεις αργού πετρελαίου στην αγορά.
«Με τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ 5,4% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας και τη ζήτηση να ομαλοποιείται γρήγορα, η προτίμηση του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής αντικατοπτρίζει μια συμμαχία που είναι πολύ πιο ανεκτική στις υψηλότερες τιμές», ανέφερε η JP Morgan.


www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης