Ενέργεια

Επιστροφή του Ιράν στις συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία κατά τα τέλη Νοεμβρίου

Επιστροφή του Ιράν στις συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία κατά τα τέλη Νοεμβρίου
Το Ιράν πιέζει να δεσμευτεί τόσο από τους Αμερικανούς ότι δεν θα εγκαταλείψουν ξανά τη συμφωνία

Την πρόθεσή της για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την πυρηνική συμφωνία (JCPOA) εξέφρασε την Τετάρτη (27/10) η Τεχεράνη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ali Bagheri Kani ανακοίνωσε την Τετάρτη (27/10) ότι η χώρα του θα επιστρέψει κατά τα τέλη Νοεμβρίου στις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για πιθανή επανενεργοποίηση του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA), που αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, ο Ιρανός αξιωματούχος έγραψε πως «συμφωνήσαμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις πριν από τα τέλη Νοεμβρίου και η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα».

Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Robert Malley δήλωσε τη Δευτέρα (25/10) ότι οι προσπάθειες για αναβίωση του συμφώνου βρίσκονται σε «κρίσιμη φάση» και ότι οι λόγοι της Τεχεράνης για την αποφυγή των συνομιλιών έχουν εξαντληθεί. «Η επιστροφή της Αμερικής στη συμφωνία δεν έχει σημασία για εμάς. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών να είναι υπέρ του Ιράν», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Το Ιράν πιέζει να δεσμευτεί τόσο από τους Αμερικανούς ότι δεν θα εγκαταλείψουν ξανά τη συμφωνία όσο και από την ΕΕ ότι, εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν όπως πριν, η Ευρώπη θα κάνει περισσότερα από πριν για να διατηρήσει τη συμφωνία ζωντανή.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι, το 2015, το Ιράν υπέγραψε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), δηλαδή τη λεγόμενη πυρηνική συμφωνία του Ιράν με την ομάδα χωρών P5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία) και την Ε.Ε..

Ωστόσο, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη συμβιβαστική τους στάση απέναντι στο Ιράν το 2018, αποχωρώντας από το JCPOA και εφάρμοσαν σκληρές πολιτικές εναντίον της Τεχεράνης, ωθώντας το Ιράν να εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης