Ενέργεια

Γερμανία: Η πιστοποίηση του Nord Stream 2 δεν αποτελεί απειλή για την προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ

Γερμανία: Η πιστοποίηση του Nord Stream 2 δεν αποτελεί απειλή για την προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ

Τι αναφέρει η ανάλυση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας - Ανησυχητικά τα περιθώρια καθυστέρησης

 

Η χορήγηση πιστοποίησης στον Nord Stream 2 να διοχετεύει ρωσικό αέριο στη Γερμανία δεν θα απειλήσει τις προμήθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε την Τρίτη το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, ξεκαθαρίζοντας ένα σημαντικό εμπόδιο για τον επίμαχο αγωγό.

Ενώ ο αγωγός είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη λειτουργία του, πρέπει ακόμη να πιστοποιηθεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας και η ανάλυση προμήθειας του υπουργείου είναι βασική απαίτηση για τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας από τη ρυθμιστική αρχή.

«Στην ανάλυσή του το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση πιστοποίησης δεν απειλεί την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ανέφερε ότι υπέβαλε την ανάλυσή του στη ρυθμιστική αρχή μετά από συζητήσεις με γειτονικές χώρες της ΕΕ. Η Ιταλία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία είχαν όλες την ευκαιρία να συμβουλευτούν, πρόσθεσε.

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή έχει προθεσμία μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου για να πιστοποιήσει τον αγωγό, αλλά ενδέχεται να λάβει την απόφασή της νωρίτερα. Μόλις ολοκληρώσει τη σύστασή της, κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει στη διάθεσή της άλλους δύο μήνες για να απαντήσει.

Το πιο αμφιλεγόμενο ενεργειακό έργο της Ευρώπης, υπό την ηγεσία της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, αντιμετώπισε αντίσταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία, που υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Poutin θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για την επίτευξη άσχετων πολιτικών στόχων και την παράκαμψη Η Ουκρανία ως οδός διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

Ο αγωγός έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια κρίση στον εφοδιασμό φυσικού αερίου που οδήγησε τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ αυτόν τον μήνα.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι η Ρωσία παρακρατεί προμήθειες προκειμένου να ασκήσει πίεση για γρήγορη ρυθμιστική έγκριση του Nord Stream 2.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης