Ενέργεια

Πετρέλαιο: Στο 115% η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ+, στα 82 δολ. κινείται το αργό, στα 84 δολ. το Brent

Πετρέλαιο: Στο 115% η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ+, στα 82 δολ.  κινείται το αργό, στα 84 δολ. το Brent

 Η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ+ με τις περικοπές πετρελαίου μειώθηκε ελαφρώς στο 115% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Reuters, καθώς η συμμαχία αυξάνει τους στόχους παραγωγής αλλά ορισμένα μέλη εξακολουθούν να υστερούν καθώς αντιμετωπίζουν προκλήσεις για την άντληση περισσότερου πετρελαίου.
Ο Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου και οι σύμμαχοί του OPEC+, αύξησαν τους στόχους παραγωγής του κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Σεπτέμβριο.
Έχει επίσης συμφωνήσει να τα αυξήσoυν κατά 400.000 bpd τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Τα προβλήματα υποεπένδυσης και συντήρησης εμπόδισαν τις προσπάθειες της Αγκόλας και της Νιγηρίας να αυξήσουν την παραγωγή, ένα ζήτημα που αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει τους παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής στο εγγύς μέλλον.
Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών τη Δευτέρα.
Περί τις 22:20 ώρα Ελλάδας το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν 0,19%, στα 82,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε φθάσει στα 83,73 δολ. το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Το Brent έχασε μέρος των κερδών του και υποχωρούσε 0,72% στα 84,25 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα έφθασε στα 86,04 δολ., το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Σαουδική Αραβία

Την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία, ο defacto ηγέτης του ΟΠΕΚ, υπερασπίστηκε την πολιτική σταδιακής αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ παρά τις εκκλήσεις μεγάλων καταναλωτών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες να προσθέσουν περισσότερα βαρέλια καθώς αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου.
Ερωτηθείς σχετικά με τις εκκλήσεις του ΟΠΕΚ+ για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, ο Σαουδάραβας υπουργός ενέργειας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman δήλωσε: «Λέω συνέχεια ότι αυξάνουμε την παραγωγή».
Οι τιμές του πετρελαίου Brent διαπραγματεύονταν κοντά στα 86 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, σε υψηλό τριών ετών, ενισχύοντας τη μεγάλη ζήτηση.

Προβλέψεις ΙΕΑ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στη μηνιαία έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τα 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο του 2022 από 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα συγκεντρωθεί στους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ και το Κουβέιτ, ανέφερε ο IEA.
Ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει στις 4 Νοεμβρίου για να καθορίσει την πολιτική για τον Δεκέμβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης