Ενέργεια

Έκθεση ΙΕΑ: Παραμένει πολύ αργή η πρόοδος της καθαρής ενέργειας - Το μήνυμα Birol

Έκθεση ΙΕΑ: Παραμένει πολύ αργή η πρόοδος της καθαρής ενέργειας - Το μήνυμα Birol
Κρίσιμη είναι η συνάντηση στο COP26 για το μέλλον

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εξέδωσε μια απογοητευτική προειδοποίηση την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι η πρόοδος της καθαρής ενέργειας παρέμεινε «πολύ αργή για να θέσει τις παγκόσμιες εκπομπές σε συνεχή μείωση στο μηδέν», αναμεταδίδει το CNBC.

Ο Oργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι έκανε τις παρατηρήσεις του σε ανακοίνωση που συνοδεύει την κυκλοφορία του World Energy Outlook 2021. Η ευρεία δημοσίευση της έκθεσης έρχεται καθώς ο πλανήτης προετοιμάζεται για τη σύνοδο κορυφής COP26 για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη της Σκωτίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Οκτωβρίου 31 και 12 Νοεμβρίου.

Oι αναφορές της έκθεσης

Η έκθεση του IEA ανέφερε ότι ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων πέτυχαν νέα ρεκόρ το 2020 και οι ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή μέσω των φωτοβολταϊκών συνέχισαν την ταχεία ανάπτυξή τους.

«Για όλες τις προόδους που σημειώθηκαν από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτρική κινητικότητα, το 2021 σημειώνει μεγάλη ανάκαμψη στη χρήση άνθρακα και πετρελαίου», συνέχισε η έκθεση. «Σε μεγάλο βαθμό για αυτόν τον λόγο, βλέπει επίσης τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των εκπομπών CO2 στην ιστορία».

Οι προκλήσεις είναι μπροστά

Η έκθεση περνάει από πολλά σενάρια όταν εξετάζεται η κατάσταση των επόμενων ετών. Αυτά περιλαμβάνουν το σενάριο δηλωμένων πολιτικών, όπου «σχεδόν όλη η καθαρή αύξηση της ζήτησης ενέργειας έως το 2050 καλύπτεται από πηγές χαμηλών εκπομπών».

Ενώ τα παραπάνω ακούγονται πολλά υποσχόμενα, ο IEA προειδοποιεί ότι αυτό θα αφήσει τις ετήσιες εκπομπές στα περίπου σημερινά επίπεδα.

«Ως αποτέλεσμα, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες εξακολουθούν να αυξάνονται όταν φτάνουν τους 2,6 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα το 2100».

Σχολιάζοντας την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση του IEA, ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του, δήλωσε: «Η εξαιρετικά ενθαρρυντική δυναμική της καθαρής ενέργειας στον κόσμο βρίσκεται ενάντια στην επίμονη ισχύ των ορυκτών καυσίμων στα ενεργειακά μας συστήματα».

Οι κυβερνήσεις πρέπει να το λύσουν αυτό στο COP26 δίνοντας ένα σαφές και αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι είναι δεσμευμένες να αυξήσουν γρήγορα τις καθαρές και ανθεκτικές τεχνολογίες του μέλλοντος», δήλωσε ο Birol. «Τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από την επιτάχυνση της μετάβασης της καθαρής ενέργειας είναι τεράστια και το κόστος της αδράνειας είναι τεράστιο» συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης