Ενέργεια

Τα νέα δεδομένα στην εκδίκαση της υπόθεσης ΔΕΠΑ - ELFE αύριο Πέμπτη 23/9

Τα νέα δεδομένα στην εκδίκαση της υπόθεσης ΔΕΠΑ - ELFE αύριο Πέμπτη 23/9
Καθοριστικό για την πορεία της ΔΕΠΑ Εμπορίας το αποτέλεσμα της δίκης

Προς το τέλος της οδεύει η πολύχρονη δικαστική διαμάχη ΔΕΠΑ- ELFE περί του ύψους των ανεξόφλητων οφειλών της λιπασματοβιομηχανίας, που κρατά ''παγωμένη'' εδώ και πολλούς μήνες την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το Εφετείο Αθηνών θα συνεκδικάσει αύριο Πέμπτη 23/9 τις εφέσεις που έχουν ασκήσει αμφότερες οι δύο εταιρίες κατά της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης το 2019 που δικαίωσε την ELFE περιορίζοντας τις ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΠΑ στα 60 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής απαίτησης 86,7 εκατ. ευρώ.(χωρίς έντοκους υπολογισμούς).

Ευνοϊκό κλίμα για την Επιχείρηση

Η εκδίκαση των προσφυγών διεξάγεται σε ένα ευνοϊκό κλίμα για την ΔΕΠΑ, αφού οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου στην χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης αποδυναμώνουν τη βάση του σκεπτικού της πρωτόδικης απόφασης για τη φόρμουλα τιμολόγησης του φυσικού αερίου , που λαμβάνει υπόψη της και την τιμή του πετρελαίου που σήμερα όμως κινείται κατά 50-70% κάτω από αυτή του φυσικού αερίου. Παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις εκτιμούν, ότι δεν θα υπάρξει αναβολή της δίκης, κάτι που στο βαθμό που επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι σε διάστημα 2-4 μηνών θα υπάρξει δικαστική απόφαση, που θα βάλει και οριστικά τέλος στην δικαστική διένεξη των δύο εταιριών, ξεμπλοκάροντας τις εξελίξεις για την ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ο αντίκτυπος της δικαστικής απόφασης στην αποτίμηση της αξίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας, είναι ο λόγος που υποχρέωσε την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να βάλουν ¨πάγο¨ στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης, αφού πιθανή εκ νέου δικαίωση της ELFE θα μπορούσε να εγείρει αντίστοιχες προσφυγές και διεκδικήσεις από το σύνολο των μεγάλων πελατών της υπό ιδιωτικοποίηση εταιρίας.

Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης το μέλλον της ΔΕΠΑ

Οι όποιες αποφάσεις για το μέλλον της ιδιωτικοποίησης μετατίθενται για μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Eπί του παρόντος δεν εξετάζεται κανένα εναλλακτικό σενάριο, τονίζει στο “W” αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος. «Θα περιμένουμε την απόφαση του Δικαστηρίου» αναφέρει χαρακτηριστικά , εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν θα ανατρέψει την πορεία της ιδιωτικοποίησης. Σε αντίθετη περίπτωση πάντως, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ θα υποχρεωθούν να εξετάσουν και εναλλακτικά μέτρα με επικρατέστερο την μερική μετοχοποίηση της εταιρίας. Το σενάριο της απόσχισης και αυτόνομης πώλησης στη συνέχεια της ΕΠΑ Αττικής που φέρεται να τέθηκε υπό συζήτηση στο παρελθόν δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος, διότι θα αποδυνάμωνε σημαντικά την θέση της ΔΕΠΑ Εμπορίας ως καθετοποιημένης εταιρίας στην αγορά.
Το χαρτοφυλάκιο της ΕΠΑ Αττικής με τους 450.000 πελάτες αποτελεί το μήλον της έριδος για τους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.
Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης θα προκαλέσει γενικότερες ανακατατάξεις στον εγχώριο επιχειρηματικό ενεργειακό χάρτη, αφού το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση του νέου επενδυτή στην λιανική, στην αγορά φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρισμού.
Είναι πρώιμο όμως να διερευνήσει κανείς κάτι τέτοιο, καθώς και ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον, η ολοκλήρωση αυτής της ιδιωτικοποίησης δύσκολα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί.

Η προϊστορία της ELFE

Στην ELFE (πρώην Φωσφορικά Λιπάσματα Καβάλας) εμφανίζονται διάφορα εταιρικά σχήματα και νομικά πρόσωπα στην μετοχική της διάρθρωση, την οποία και όσοι έχουν διερευνήσει την χαρακτηρίζουν δαιδαλώδη. Εκπρόσωποι της αγοράς αποδίδουν τα συμφέροντα να συσχετίζονται με τον γνωστό επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει πολύκροτες ποινικές υποθέσεις (Proton Bank) και κατά το παρελθόν έχει αγοράσει την εταιρία.
Τον Αύγουστο του 2018 ο Οικονομικός Εισαγγελέας άσκησε για την υπόθεση ΔΕΠΑ - ELFE ποινική δίωξη κατά του Λ. Λαυρεντιάδη και στενών του συνεργατών για κακουργηματική απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με τις επιβαρυντικές διατάξεις των καταχραστών της δημόσιας περιουσίας.
Είχε προγηθεί η αποπομπή Κιτσάκου από την δίοκηση της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις της αγοράς οι έντοκες απαιτήσεις της ΔΕΠΑ απο την ΕLFE ξεπερνούσαν τα 120 εκατ ευρώ.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης