Ενέργεια

Προς μείωση ΥΚΩ με καταγραφόμενη ωφέλεια ήδη 380 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση

Προς μείωση ΥΚΩ με καταγραφόμενη ωφέλεια ήδη 380 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση
Από το 2022 οι μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
H ΡΑΕ αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την μειωση των ΥΚΩ και αυτό θα αρχίσει να φαίνεται στους λογαριασμούς των καταναλωτών από το 2022.
Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση που θα δώσει μια πρώτη ανάσα στους αυξημένους λογαριασμούς και θα κλιμακωθεί με την διαμόρφωση των δεδομένων μέσα στην επόμενη χρονιά. Σύμμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η εξοικονόμηση από τις λειτουργούσες διασυνδέσεις στις Κυκλάδες ανερχεται στα 80 εκατ ευρώ ετησίως, ενώ η έναρξη λειτουργίας της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης εξοικονομεί 300 εκατ ετησίως. Εκτιμάται περί το 1 εκατ ευρώ σε ημερήσια βάση. Συνολικά μιλάμε για ένα νούμερο σε 380 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.

Όπως είναι γνωστό ο ΔΕΔΔΗΕ, προσδιορίζει το ποσοστό απομείωσης του ανταλλάγματος ΥΚΩ που οφείλει να καταβάλλει σε καθέναν από τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με το πόσο που θα δικαιούτο ο καθένας για τον μήνα αυτό εάν δεν είχε προκύψει το έλλειμμα.

Τι έχει ζητήσει ο ΕΣΑΗ

Όπως είναι γνωστό, ο ΕΣΑΗ έχει ζητήσει να νομοθετήσει η κυβέρνηση είτε την πλήρη ανάληψη του κόστους των ΥΚΩ από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε την αυτόματη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό ενδεχόμενου ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΥΚΩ, ζητάει ο ΕΣΑΗ.

Η θέση αυτή, διατυπώθηκε στο πλαίσιο της συμπληρωματικής δημόσιας διαβούλευσης της προτεινόμενης τροποποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου για τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ.

Ο ΕΣΑΗ στην επιστολή του προς τη ΡΑΕ επικαλείται πρωτίστως το νόμο 4067/2012 που προβλέπει ότι η κάλυψη ή μη τυχόν ελλείμματος στον ΕΛΥΚΩ εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δύναται με σχετική απόφασή του να καλύψει ¨πλήρως ή μερικώς το κόστος παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, με αντίστοιχη πίστωση ως εισροή του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που τηρεί ο αρμόδιος διαχειριστής, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 55 του ν. 4001/2011»

Επικαλείται επίσης την πρόβλεψη των Κωδίκων αναφορικά με την υποχρέωση εξόφλησης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας των χρεώσεων ΥΚΩ που αποδίδονται από τους προμηθευτές στον ΔΕΔΔΗΕ, υπό την ιδιότητα του Διαχειριστή ΥΚΩ, ανεξάρτητα της είσπραξης αυτών των χρεώσεων από τους πελάτες τους και τέλος, την προτεινόμενη μεθοδολογία απόδοσης των οφειλόμενων ανταλλαγμάτων στους παρόχους ΥΚΩ σε περίπτωση ελλείμματος του ΕΛΥΚΩ.

H εμφάνιση πλεονασματικού λογαρισμού αποτρέπει τα ρίσκα ελλείμματος και δείχνει, ότι αρχίζουν οι διασυνδέσεις να λειτουργούν στον στόχο της Εξοικονόμησης, που έχει τεθεί για τις δαπάνες υπέρ των νησιών και των ευάλωτων καταναλωτών, δημιουργώντας προϋποθέσεις για σημαντικές ελαφρύνσεις τα επομενα χρόνια στους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι νέες διασυνδέσεις

Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την διασύνδεση Σαντορίνης - Νάξου θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο οι διαγωνισμοί για τα υπόλοιπα νησιά -Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο- με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί εντός του έτους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του εμβληματικού αυτού έργου ανέρχεται σε 408 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, η διασύνδεση των Νότιων & Δυτικών Κυκλάδων εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση ύψους 165 εκατ. ευρώ, ως μία από τις κορυφαίες ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα με «πράσινο» αποτύπωμα.

Με την τελευταία φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, η οποία ξεκινά το επόμενο διάστημα και ολοκληρώνεται το 2024, η Σαντορίνη, η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος θα διασυνδεθούν άμεσα με το ηπειρωτικό σύστημα. Σημαντικά οφέλη θα απολαμβάνουν έμμεσα και έξι ακόμη νησιά: Ανάφη, Κίμωλος, Σίκινος, Σίφνος, Κύθνος και Θηρασιά.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης