Ενέργεια

Η ΡΑΕ αναζητεί τεκμηριώσεις για επιστροφή αναδρομικών στους καταλωτές - Έχει ζητήσει στοιχεία από τον ΑΔΜΗΕ

Η ΡΑΕ αναζητεί τεκμηριώσεις για επιστροφή αναδρομικών στους καταλωτές - Έχει ζητήσει στοιχεία από τον ΑΔΜΗΕ
Στοιχεία για την αγορά εξισορρόπησης μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου έχει ζήτήσει η Αρχή από τον Διαχειριστή

Toν φάκελο των πρώτων μηνών λειτουργίας του target model που εκτόξευσε τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά στα ύψη, διερευνά η ΡΑΕ αποφασισμένη να αποδώσει ''δικαιοσύνη'' και να επιστρέψει χρήματα στους καταναλωτές. Αίτημα για αναδρομική επιστροφή χρημάτων στους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρισμού που επιβαρύνθηκαν από τις αυξημένες τιμές της αγοράς εξισορρόπησης με την έναρξη λειτουργίας του target Model είχε υποβληθεί από μη καθετοποιημένους προμηθευτές προς τη ΡΑΕ, η οποία φάνηκε να το κάνει έμμεσα αποδεκτό.
Μάλιστα στην απόφαση που είχε εκδώσει στις αρχές του έτους για το πρώτο πακέτο μέτρων βελτίωσης της αγοράς εξισορρόπησης, κάλεσε τον ΑΔΜΗΕ να υπολογίσει για το χρονικό διάστημα από την εκκίνηση του traget model τις οικονομικές επιπτώσεις των βημάτων προσφορών από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην αγορά εξισορρόπησης και να αποστείλει στην Αρχή τα σχετικά στοιχεία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Στην ίδια απόφαση η ΡΑΕ σημείωνε μεταξύ άλλων ότι θα διερευνήσει "τυχόν αστοχίες του ΑΔΜΗΕ ή στρατηγικές των συμμετεχόντων που ενδέχεται να συνέτειναν στο πρόβλημα που εμφανίστηκε".


Ευνοεί η περίοδος αντίστοιχες αποφάσεις - Απαιτείται νομική τεκμηρίωση

Η ΡΑΕ φέρεται να έχει στα χέρια της τα στοιχεία που ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ τα οποία και διερευνά με τη συνδρομή των νομικών της υπηρεσιών , έτσι ώστε τα συμπεράσματα που θα προκύψουν να είναι και νομικά τεκμηριωμένα πριν προχωρήσει σε απόφαση- παρέμβαση.
Στις προθέσεις μάλιστα της Αρχής, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι η επιστροφή χρημάτων στην κατανάλωση προς αποκατάσταση του δικαίου, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υπάρξει πλήρης τεκμηρίωση των στοιχείων που κατατείνει η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κάποιες πληροφορίες θέλουν μάλιστα την αρμόδια Αρχή να έχει τεκμηριώσει την έρευνά της και να βρίσκεται στο στάδιο προσδιορισμού του ακριβούς ποσού που θα επιστρέψει στην κατανάλωση.
Το πώς θα γίνει η αναδρομική επιστροφή χρημάτων είναι κάτι που επίσης διερευνάται από τη ΡΑΕ αυτό το διάστημα.
Το κλίμα ευνοεί βέβαια τέτοιες αποφάσεις, καθώς οι επιβαρύνσεις που έρχονται μπορούν να βρουν κατά τον τρόπο αυτό ένα ιδανικό αντίβαρο.
Σε κάθε περίπτωση, ειδικά στην παρούσα φάση και με τα δεδομένα προβλήματα που υπάρχουν και θα υπάρξουν στο σύστημα τους επόμενους μήνες, η θέση των καθετοποιημένων είναι πολύ πιο ισχυρή και η εύρυθμη λειτουργία αναγκαία και ασφαλώς το ζητούμενο θα είναι μια ορθολογική διαχείριση των μέχρι τώρα δεδομένων.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης