Ενέργεια

Η ADNOC ετοιμάζει IPO - Θα πουλήσει τουλάχιστον το 7,5% των μετοχών της στη μονάδα γεώτρησης

tags :
Η ADNOC ετοιμάζει IPO - Θα πουλήσει τουλάχιστον το 7,5% των μετοχών της στη μονάδα γεώτρησης

 Η ADNOC κατέχει το 95% της μεγαλύτερης εταιρείας γεώτρησης στη Μέση Ανατολή, με το υπόλοιπο 5% να ανήκει στην Baker Hughes

 

Η ADNOC Drilling ανακοίνωσε τη Δευτέρα 6/9 ότι σκοπεύει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Αμπού Ντάμπι, με τη μητρική της εταιρεία Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) να πουλά τουλάχιστον το 7,5% των μετοχών σε μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO).

Αυτό είναι το δεύτερο δημόσιο άνοιγμα μιας εταιρείας που ανήκει στον κολοσσό πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι, αφού εισήγαγε την ADNOC Distribution, τον μεγαλύτερο χειριστή πρατηρίων καυσίμων και ψιλικατζίδικων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το 2017.
"Η επιτυχής εισαγωγή της ADNOC Distribution και ο τρόπος με τον οποίο η τιμή της μετοχής αυξήθηκε σταδιακά ... και η ένταξη στο MSCI EMI είναι ένας αποδεδειγμένος οδικός χάρτης επιτυχίας που όλοι οι επενδυτές πιστεύουν ότι θα ακολουθήσει και η ADNOC Drilling", δήλωσε ο Mohammed Ali Yasin, επικεφαλής στρατηγικής στο Al Dhabi Capital.
Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου του Κόλπου ADNOC και Saudi Aramco έχουν συγκεντρώσει ρευστότητα από εξωτερικούς επενδυτές τα τελευταία χρόνια για να διαφοροποιήσουν τις πηγές εισοδήματος στις οικονομίες τους που εξαρτώνται από το πετρέλαιο.
Η Saudi Aramco εισηγμένη στα τέλη του 2019, συγκέντρωσε 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια στη μεγαλύτερη IPO στον κόσμο.
Η ADNOC διατήρησε το δικαίωμα να αυξήσει το μέγεθος της προσφοράς ανά πάσα στιγμή πριν από την τιμολόγηση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ADNOC Drilling.
Η ADNOC κατέχει το 95% της μεγαλύτερης εταιρείας γεώτρησης στη Μέση Ανατολή, με το υπόλοιπο 5% να ανήκει στην Baker Hughes, του οποίου η αγορά του μεριδίου της για το 2018 αποτιμήθηκε στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η μεγαλύτερη εταιρεία στη Μέση Ανατολή

Η ADNOC Drilling είναι η μεγαλύτερη εθνική εταιρεία γεώτρησης στη Μέση Ανατολή. Έχει 107 εξέδρες, 96 από τις οποίες τις ανήκουν και 11 νοικιάζονται, ανέφερε η ανακοίνωση. Η προσφορά και η εισαγωγή μετοχών στο χρηματιστήριο αναμένεται τον Οκτώβριο. Η προσφορά και το εύρος τιμών αναμένεται στις 13 Σεπτεμβρίου και η τελική τιμή προσφοράς θα οριστεί στις 27 Σεπτεμβρίου, ανέφερε η ανακοίνωση. Η ADNOC, η οποία παρέχει σχεδόν το 3% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, έχει επίσης πουλήσει μερίδια στην υποδομή των αγωγών της στο πλαίσιο μιας στρατηγικής μετασχηματισμού που παρουσιάστηκε πριν από περισσότερα από τέσσερα χρόνια.
Η ADNOC Drilling ανακποίνωσε ότι θα αξιοποιήσει τα σχέδια της ADNOC να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής αργού πετρελαίου σε 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (από 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σήμερα) και να παράγει 1 δισεκατομμύριο κυβικά πόδια ημερησίως μη συμβατικού αερίου έως το 2030.
Η ADNOC σχεδιάζει αργότερα φέτος να παρουσιάσει το Fertiglobe, μια κοινοπραξία λιπασμάτων με τον ολλανδικό εισηγμένο χημικό παραγωγό OCI, καθώς τα ΗΑΕ επιδιώκουν να ενισχύσουν τις εισαγωγές στο χρηματιστήριο ενθαρρύνοντας τις κρατικές οντότητες να δημιουργούν έσοδα από περιουσιακά στοιχεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης