Ενέργεια

Αυξήσεις 120% ήδη στις ανταγωνιστικές χρεώσεις - Έρχεται η "λυπητερή" του καλοκαιριού

Αυξήσεις 120% ήδη στις ανταγωνιστικές χρεώσεις - Έρχεται η
Πως ανεβαίνουν τα τιμολόγια ρεύματος - Προειδοποίησε ο Σκρέκας

Αντιμέτωποι με αισθητές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου θα βρεθούν οι καταναλωτές τους επόμενους μήνες.
Η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και των ρύπων ανεβάζουν το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής και προκαλούν πιεστικές συνθήκες για τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη αισθανθεί το πρόβλημα τους προηγούμενους μήνες.
Την επερχόμενη αύξηση των τιμολογίων για τους οικιακούς καταναλωτές παραδέχθηκε χθες σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό».
Ο κ. Σκρέκας πέραν του ότι κάλεσε τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς μίλησε για το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέτρων που θα αφορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι αυξήσεις έχουν ξεκινήσει

Οι καταναλωτές, κυρίως των ιδιωτικών εταιριών προμήθειας ρεύματος που λαμβάνουν μηνιαίους λογαριασμούς, έχουν ήδη δει τις πρώτες αυξήσεις, οι οποίες οφείλονται στην άνοδο της χονδρικής τιμής του ρεύματος που αντικατοπτρίζεται στα τιμολόγια μέσω της ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πελάτης ιδιωτικής εταιρίας προμήθειας είδε την ανταγωνιστική χρέωση του λογαριασμού για τον Ιούλιο να αυξάνεται κατά 128%. Έτσι ενώ πριν την ενεργοποίηση της ρήτρας ΟΤΣ θα έπρεπε να πληρώσει 15,47 ευρώ για κατανάλωση 242 KWh, με χρέωση για ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση 0,06390 ευρώ/KWh, καλείται να πληρώσει επιπλέον 19,92 ευρώ ως «αναπροσαρμογή χρέωσης προμήθειας». Δηλαδή πληρώνει για τις ανταγωνιστικές χρεώσεις όπου καλείται να πληρώσει 35,39 ευρώ, στα οποία προστίθενται και 4,55 ευρώ πάγιο.
Η εικόνα αυτή αφορά ένα παράδειγμα λογαριασμού του Ιουλίου και μάλιστα με χαμηλή κατανάλωση. Όμως τα πράγματα αναμένεται να είναι ακόμη χειρότερα στους λογαριασμούς του Αυγούστου, όταν λόγω του καύσωνα η κατανάλωση ρεύματος αυξήθηκε κατακόρυφα, ενώ και η χονδρική τιμή του ρεύματος έσπασε όλα τα ρεκόρ και διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 121,72 ευρώ/MWh, έναντι 104,7 ευρώ/MWh τον Ιούλιο, 86,6 ευρώ/MWh τον Ιούνιο και 63,3 ευρώ/MWh τον Μάιο.

Τον Σεπτέμβριο θα φανούν οι επιβαρύνσεις

Η άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος θα αντικατοπτριστεί και στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου και μετά αφού της επιβλήθηκε από τη ΡΑΕ να υιοθετήσει τη ρήτρα ΟΤΣ καταργώντας τη ρήτρα CO2 που εφάρμοζε προηγουμένως. Πάντως η ΔΕΗ έχει δηλώσει ότι για λόγους εμπορικής πολιτικής θα παρέχει έκπτωση 30% κάτι το οποίο πάντως δεν μπορεί να εξαλείψει τις αυξήσεις που προκύπτουν από την άνοδο της χονδρικής τιμής. Και μάλιστα οι αυξήσεις θα αφορούν την πλειονότητα των πελατών της ΔΕΗ που τροφοδοτούνται με βάση παλαιά συμβόλαια, καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν υπογράψει νέες συμβάσεις με σταθερό τιμολόγιο. Οι αυξήσεις θα γίνουν αντιληπτές στους καταναλωτές της ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο καθώς η επιχείρηση εκδίδει διμηνιαίους λογαριασμούς, ενώ αντιπροσωπευτικοί των αλλαγών στις χρεώσεις είναι μόνο οι τετραμηνιαίοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί.
Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό κατ΄αρχήν στους επιχειρηματικούς καταναλωτές της Μέσης Τάσης οι οποίοι είδαν τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται από τον Μάιο, με πολλούς από αυτούς να εγκαταλείπουν τους ιδιώτες προμηθευτές και να αναζητούν «στέγη» στη ΔΕΗ.
Αιτίες είναι η κατακόρυφη άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και των ρύπων που οδηγούν σε αύξηση του κόστους παραγωγής του ρεύματος.

Ανοδικά τα κόστη στις ενεργειακές αγορές

Η άνοδος έχει αρχίσει σταδιακά από τον περασμένο Απρίλιο ενώ στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών το πρόβλημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο λόγω της αυξημένης ζήτησης που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλοι καύσωνες.
Πιο συγκεκριμένα η τιμή του φυσικού αερίου κινείται σήμερα στα 48 ευρώ/MWh από τα 25 ευρώ/MWh που ήταν τον περασμένο Μάιο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η άνοδος θα συνεχιστεί και η όποια αποκλιμάκωση θα αρχίσει να φαίνεται από τις αρχές του επομένου έτους.
Ταυτόχρονα η τιμή των ρύπων στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο χθες κατέρριψε νέο ιστορικό ρεκόρ και έφθασε στα 61,90 ευρώ ανά τόνο όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν περίπου στα 25 ευρώ ανά τόνο. Οι παράγοντες αυτοί οδηγούν σε άνοδο την χονδρική τιμή του ρεύματος τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπη.
Βεβαίως το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά παρόλα αυτά η ελληνική αγορά παραμένει η ακριβότερη στην Ευρώπη.
Για παράδειγμα η μέση τιμή του Αυγούστου στην Ελλάδα ήταν τα 121,72 ευρώ/MWh με δεύτερη τη Ρουμανία στα 112,7ευρώ/MWh και Τρίτη την Ιταλία με 112,4 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης